USA uus ÜRO suursaadik lubas Ühendriikide jõudu näidata (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley
USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley Foto: Anthony Behar/Anthony Behar/Sipa USA

Ühendriikide uus ÜRO suursaadik Nikki Haley tõotas reedel näidata riigi jõudu ja hoiatas kõiki president Donald Trumpi poliitika vastaseid.

Haley ütles esimeseks kohtumiseks ÜRO peasekretäri António Guterresega maailmaorganisatsiooni peakorterisse saabudes ajakirjanikele, et "meie administratsiooni eesmärk on ÜRO-s väärtusi demonstreerida, ja väärtusi demonstreerides näitame me oma jõudu, toome kuuldavale oma hääle, kindlustame oma liitlastele toetuse ja toetame neid".

"Ja me jätame meelde kõikide nimed, kes meid ei toeta ning vastus saab olema sellele vastav," hoiatas ta.

Suursaadiku esimest kohtumist ÜRO-s kipuvad tumestama teated, et Valges Majas valmistatakse ette seadlust, mis võib jätta maailmaorganisatsiooni ilma miljarditest dollaritest Ühendriikide finantstoetusest.

India immigrandi tütar Haley kinnitas, et on valmis suruma läbi ÜRO reformi ja lisas, et kärbetest pääsu ei ole.

"Praegu on jõu aeg, tegude aeg. On aeg asjad ära teha," rõhutas diplomaat.

"Me teeme paremaks kõik, mis töötab, aga kõike, mis ei tööta proovime me parandada. Ja me vabaneme kõigest, mis tundub iganenud ja tarbetu," jätkas Haley.

Trump on kirjeldanud ÜRO-d kui klubi, kuhu inimesed kokku tulevad, et mõnusasti aega viita.

USA on olnud tänini ÜRO suurim rahastaja, temalt on tulnud 22 protsenti organisatsiooni tegevuskuludest ja 28 protsenti rahuvalve-eelarvest.

ÜRO pressiesindaja sõnul soovib Guterres Ühendriikide uue administratsiooniga arutada, kuidas edaspidi koostööd jätkata.

Guterres sai ÜRO peasekretäriks 1. jaanuaril Ban Ki-mooni asemel ja ka tema on rõhutanud vajadust muudatusteks, et parandada organisatsiooni võimet kriisidele vastata.

Enne oma esimest tööpäeva ÜRO New Yorgi peakorteris pöördus Guterres personali ja diplomaatide poole, rääkides vajadusest põhjalike muutuste järele. Pöördumises personali poole rõhutas Guterres keerulisi kriise maailmas, millega ÜRO peab rahu edendamiseks tegelema.

"Meil ei tohi olla illusioone," ütles ta. "Me oleme silmitsi väga keeruliste aegadega."

"Me näeme kõikjal maailmas konflikte, mis paljunevad, on omavahel seotud ja on käivitanud selle uue nähtuse - üleilmse terrorismi."

Kuigi ÜRO on leevendanud inimeste kannatusi, "ei õnnestu meil endiselt ennetada ja lahendada konflikte", märkis ta ilmselt Süüria sõjale viidates.

"Me peame suutma tunnistada oma vajakajäämisi, oma läbikukkumisi," lausus endine Portugali peaminister sadadele teda kuulama tulnud inimestele, ärgitades jagu saama bürokraatiast ÜRO-s.

Ajakirjanike küsimusele, kas teda paneb muretsema USA presidendiks valitud Donald Trumpi kriitika ÜRO aadressil, vastas Guterres: "Ei. Mulle teevad hoopis muret kõik need kohutavad probleemid, millega me maailmas silmitsi seisame."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles