Coop Pank muudab kauplused pangakontoriteks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihandi
Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihandi Foto: Raul Mee

Coopi juhi Jaanus Vihandi sõnul on eesmärk pakkuda igapäevaseid pangateenuseid taas seal, kust suurpangad viimaste aastate jooksul lahkunud on. 

Eesti suurim jaekaubandusgrupp Coop Eesti teatas täna, et ostab Moskva Pangale kuulunud Eesti Krediidipanga aktsiad ja toob igapäevased pangateenused taas inimeste kodu lähedale. Kliendid saavad poodides ka sularaha välja võtta.

Samaaegselt Coop Eestiga omandab osaluse Inbank, panustades panga arendamisse nõuandja ja finantsinvestorina. Uue panga nimeks saab sügisest Coop Pank.

Kui palju Krediidipanga ostmine maksis, ei soostunud tehingu osapooled ütlema. Samas ütles Vihand, et tegemist ei olnud Coopi viimase aja suurima investeeringuga. Näiteks oli möödunud aastal avatud ja 24 miljonit eurot maksma läinud logistika- ja bürookeskuse investeering suurem, kui Krediidipanga väljaostmine. 

«Coopi klientomanike ja püsiklientide jaoks on oluline, et nad ei peaks elementaarsete pangateenuste saamiseks sõitma kümnete kilomeetrite kaugusele,» selgitas Vihand rohkem kui 350 kauplusega võrgustiku potentsiaali pangateenuste pakkumisel.

Coop Panga tegevjuhiks saab endine Hansapanga jaepanganduse juht Margus Rink, kelle sõnul on uuel pangal selgelt eristuv strateegia. «Hullumeelne oleks minna jaepankadega samale turule konkureerima. See oleks ujumine punases verises ookeanis ja üksteisele liiga tegemine.»

Uus pangajuht rõhutas, strateegia väljatöötamine sai alguse sellest, et Coopi andmebaasis on 600 000 klienti ja iga päev tehakse firma süsteemis 150 000 ostu. 

Esimese olulise nurgakivina tõi Rink välja selle, et Coop Pank läheb peamiselt eraklientide turule, hakates pakkuma ka finantsteenuseid väikestele ja keskmise suurusega firmadele. 

Teine oluline märksõna on Ringi sõnul see, et panga peamine sihtturg asub väljaspool suuri Eesti linnu. «Me suundume kohtadesse, kus universaalpangad on lahkunud,» rääkis Rink. 

Coop meelitab kahe teenusepaketiga. Esimene näeb ette igapäevapangandust - klient saab avada konto, vormistada deebet- ja krediitkaardi, mobiil- ja internetipanga, teha ülekanded ja võtta välja sularaha. Teine pakett keskendub finantseerimisele ehk väikelaenu, järelmaksu ja kodulaenu andmisele. 

Neljanda olulise punktina tõi Rink välja, et pangakontorid hakkavad paiknema Coopi kauplustes üle Eesti. «Meie võrk hakkab toimima sularaha võrguna. Eestis on 600 sularaha automaati, meil on aga poodides kassasid juba üle 1000,» märkis ta. 

Lisaks tahab uus pank leida sünergiat panganduse ja kaubanduse koostoimimises. «Kui siiani on meil olnud pangad ja kaubandus, siis meie ärimudel on see, et integreerime kaubanduse ja panganduse.»

Rink lisas, et Eesti Krediidipanga nime all jätkab pank tegevust tänavu sügiseni, kevade-suve jooksul tehakse ettevalmistustöö uute teenuste ja toodete pakkumiseks nii Krediidipanga praegustes kontorites, Coopi kauplustes kui ka elektroonilistes kanalites.

Coop Pank tahab nö jala maha panna kolme aastaga. «Hetkel on Krediidipangas 10 000 klienti. Meie tahame selle kolme aastaga kümnekordistada ehk jõuda 100 000 kliendini,» rääkis Rink. 

Kuna praegu omab 98 protsenti inimestest juba mingis teises pangas kontot, on Ringi sõnul suur väljakutse see, kuidas veenda inimesi Coop Pangaga liituma. «Selle tarvis on ülimalt oluline saada hästi tööle konto avamise protsess, teha see lihtsaks ja mugavaks ning kasutades ära Coopi praegust kaubandusvõrku.»

Uues ettevõttes, mis oma täpsema tegevusplaani avaldab sügisel, hakkab tööle ligikaudu 220 töötajat. 

Tehing toimub kahes osas. Esimeses etapis omandab Coop Eesti 59,7 protsenti ja Inbank ligi 10 protsenti Krediidipangast.  Sellele järgnevalt  omandab uus pank Coop Eesti ja Inbanki ühise tütarettevõtte Coop Finants ning Eesti Krediidipanga ja Inbanki ühise tütarettevõtte Krediidipank Finants, mille tulemusena uue panga osalused jaotuvalt vastavalt 55 Coop Eesti ja 25 protsenti Inbanki vahel.

Tehingu taust

Coop Eesti Keskühistu (endise nimega Eesti Tarbijateühistute Keskühistu) on ühistuline omandivorm, kuhu kuulub üle Eesti 19 ühistut, kelle omanikeks on omakorda 83 000 Eesti elanikku. 

Coop Pank ostab Moskva Pangale kuulunud Eesti Krediidipanga aktsiatest 60 protsenti, Inbank 25 protsenti. Coopi ja Inbanki eesmärgiks on välja osta ka ülejäänud Eesti Krediidipanga väikeaktsionäridest ning kaasata tehingusse 2017. a jooksul täiendav finantsinvestor.

Inbanki nõukogu esimehe Priit Põldoja sõnul on Inbank nii Krediidipanga kui ka Coopiga teinud seni väga head koostööd.

«Eelnev toimiv partnerlus on tugev alus eduks unikaalses ühisprojektis, mis Inbanki initsiatiivil ja toel teoks saab. Meil on teadmised ja kogemus finantssektoris ja -tehnoloogias, Coop Eestil tugevad kliendisuhted sadade tuhandete eestimaalastega ja üle 350 poe kogu Eestis. Ma usun, et Krediidipank on väga hea platvorm Coopi visiooni realiseerimiseks finantssektoris,» lausus Põldoja.

Eesti Krediidipank jätkab tegevust praeguse nime all kuni 2017. aasta sügiseni, mil ettevõtte nimeks saab Coop Pank.

Inbanki strateegia on jätkuvalt laieneda oma olemasolevate toodete ja tehnoloogiaga uutele Euroopa turgudele, mistõttu plaanib Inbank keskpikas perspektiivis tulevase Coop Panga omanikeringist väljuda.

Tehingu läbiviimiseks ja edaspidise kasvu toetamiseks otsustati Inbanki aktsionäride üldkoosolekul 11. jaanuaril 2017. aastal aktsiakapitali suurendamine 2,8 miljoni euro võrra. Pärast aktsiakapitali suurendamist on Inbanki omakapitali mahuks 13,7 miljonit eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles