Kui kaugele on jõudnud kaugeim kosmoseaparaat?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voyager 2
Voyager 2 Foto: Wikipedia/Creative Commons

Kui kaugele on praeguseks jõudnud kosmoseaparaadid Voyager 1 ja Voyager 2, mille pardal on kaasas nn kuldsed plaadid, kust kosmoseelanikud võivad leida infot inimkonna kohta?

Nii küsib Imelise Teaduse veebruari number. 1977. aasta septembris startinud  Voyager 1 on Maast praegu 20,6 miljardi kilomeetri kaugusel. Sellest on saanud Maast kaugeimale jõudnud inimkätega valmistatud objekt. Selle sõsarsond Voyager 2 on jõudnud 17 miljardi kilomeetri kaugusele.

Mõlema laeva pardal on 12-tollise läbimõõduga kullatud vasest valmistatud fonograafiplaat, millele on salvestatud Maa helisid ja pilte. Helidest moodustavad suurima osa muusikanäidised: Bach, Stravinski, Mozart, Peruu pulmalaul, Senegali löökriistad ka Gruusia ja Aserbaidžaani nõukogude liiduvabariikide omaaegsed artistid. Helide seas on veel esindatud loomahääled, Maad ja selle asukohta kujutavad fotod ning tervitused 55 keeles. Seni pole teadlastel aga infot, et keegi nende salvestistega tutvunud oleks.

Loe põhjalikumalt Imelise Teaduse viimasest numbrist SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles