Omanikud näevad Coop Panka mõne aja pärast börsil

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Põldoja.
Priit Põldoja. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Coop Panga omanikud Coop Eesti ja Inbank leiavad, et pärast seda kui uus pank on 3-4 aasta jooksul end turul sisse töötanud, võiks ettevõtte vabalt ka börsile viia.

Uues pangas 25 protsendilist osalust hoidva Inbanki nõukogu esimehe Priit Põldoja sõnul teevad nad Coopiga 3-5 aastat tööd, et panka arendada ja selle potentsiaali maksimaalselt ära kasutada. Pärast seda väljub Inbank investeeringust, kuna Eesti universaalpangandus pole see, kus ettevõte end tegutsemas näeb.

«Kui me aastate pärast väljume, siis me näeme selgelt, et võiks tekkida klientomanikest tekkiv pank. Kliendid panevad sinna raha ning on omanikud Eesti pangas, saades sealt soodustust ja tundes, et nad aitavad millegi ehitamisele kaasa,» rääkis Põldoja, lisades, et seda oleks kõige hõlpsam realiseerida ettevõtte börsile viimise kaudu.

Coop Eesti juht Jaanus Vihandi ütles samuti, et börs on üks selgetest variantidest, kuidas pangaga tulevikus edasi minna. Tema sõnul sobiks Coop Pank olemuselt väga hästi börsile.

«Krediidipank on hästi ja konservatiivselt hoitud, aga kui tekitame sünergia meie jaekauplustega ja teha ettevõtte veelgi kasumlikumaks, siis oleks börs loogiline jätk sellele,» rääkis ühistu juht.

«Kui tahame börsile minna, tuleb vastavad regulatsioonid ära täita ja siis saavad kõik osanikuks astuda.» Samas ei ole Coop neid plaane veel nii konkreetselt paika pandud. «Järgmise kaheksa kuu jooksul tegeleme eelkõige panga teenuste, kaubamärkide ja jaevõrgustiku väljatöötamisega.»

Eesti suurim jaekaubandusgrupp Coop Eesti teatas täna, et ostab Moskva Pangale kuulunud Eesti Krediidipanga aktsiad. Samaaegselt Coop Eestiga omandab osaluse Inbank, panustades panga arendamisse nõuandja ja finantsinvestorina. Uue panga nimeks saab sügisest Coop Pank.

Tehing toimub kahes osas. Esimeses etapis omandab Coop Eesti 59,7 protsenti ja Inbank ligi 10 protsenti Krediidipangast.  Sellele järgnevalt  omandab uus pank Coop Eesti ja Inbanki ühise tütarettevõtte Coop Finants ning Eesti Krediidipanga ja Inbanki ühise tütarettevõtte Krediidipank Finants, mille tulemusena uue panga osalused jaotuvalt vastavalt 55 Coop Eesti ja 25 protsenti Inbanki vahel.

Coopi ja Inbanki eesmärgiks on välja osta ka ülejäänud 20 protsenti Krediidipanga väikeaktsionäridest ning kaasata tehingusse 2017. aasta jooksul täiendav finantsinvestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles