Lauri Mälksoo: Martens – kas ainult kõlav nimi kinnisvaras?

Lauri Mälksoo
, Tartu ülikooli professor, Martensi suveülikooli asutaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Mälksoo.
Lauri Mälksoo. Foto: PP

Vene keisririiki teeninud diplomaat ja rahvusvahelise õiguse professor, Pärnus sündinud Friedrich Martens (1845–1909) on üks nähtavamaid nimesid Pärnu linna avalikus ruumis.

2012. aastast on Pärnu kesklinnas Martensi väljak ja läinud aasta lõpus hakati ehitama äri- ja eluhoonet nimega Martensi maja. Martensile on avatud mälestustahvel Ühispanga hoonel, kunagise raudteejaama asukohas. Mälestustahvlil on kirjas, et sealt alustas professor Martens oma viimaseks jäänud rongisõitu. Teatavasti suri Martens läbisõidul Valga raudteejaamas 20. juunil (vana kalendri järgi 7. juunil) 1909. aastal.

Legend Martensi viimasest rongisõidust on võetud Jaan Krossi 1984. aastal ilmunud romaanist “Professor Martensi ärasõit”. Paraku on tegemist kirjaniku fantaasiaga, mida ei tuleks üks-üheselt võtta tõe pähe, vaid ilusa metafoorina. Ajaloolise tõe mõttes on nüüd kindel, et Martensi viimast rongisõitu Pärnust Valka sellisel kujul ei toimunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles