Strandbergile heidetakse ette konfidentsiaalsuskohustuse rikkumist (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg keebis, mida kasutati radari eest varjamise kanga katsetamiseks. Katse ajaks pandi rinnal olevatesse pakettidesse kihiti kangalappe, et teha kindlaks selle radarisignaali neelamise võime.
Marek Strandberg keebis, mida kasutati radari eest varjamise kanga katsetamiseks. Katse ajaks pandi rinnal olevatesse pakettidesse kihiti kangalappe, et teha kindlaks selle radarisignaali neelamise võime. Foto: Sander Ilvest

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) ja kaitseministeerium heidavad Marek Strandbergile ette töölepingu konfidentsiaalsuskohustuse rikkumist, kuna Strandberg rääkis ajakirjanduses töövõtulepingu alusel loodud erikangast ning selle väljatöötamise protsessist.

Paari nädala eest ilmus ajakirjanduses artikkel, mis rääkis sellest, et Eesti materjaliteadlased on saanud tootmisvalmis raadiolaineid neelava kanga. Kangas muudab radarile nähtamatuks selle materjaliga kaetud esemed ja inimesed. Katrin Idla ja Marek Strandberg tegelesid materjali sünteesimisega üle kümne aasta ning nüüd on tooteseeria tootmisvalmis.

TTÜ teavitas sel nädalal Strandbergi, et kaitseministeeriumi hinnangul rikub Strandbergi poolt ajakirjandusele antud info ministeeriumiga sõlmitud töövõtulepingut. Nii ministeerium kui ka TTÜ peavad asjaolu, et artiklis on tutvustatud erikanga spetsiifilisi tehnilisi parameetreid ning riike, millega on koostööd tehtud ja lisaks ka laboritöö ja testimise üksikasju ja koostöö üksikasju konfidentsiaalsuskohustuse rikkumiseks.

TTÜ esindaja toob kirjas esile, et töövõtulepingu kohaselt kehtib konfidentsiaalse info kaitse nõue võtulepingu täitmise ajal ja viis aastat peale lepingu lõppemist.

Kaitseministeerium ja TTÜ mõistavad konfidentsiaalse info all eelkõige lepingu täitmisega seoses teatavaks saanud teavet, sealhulgas täpset eelarvejaotust, kasutatud materjalide tehnilist spetsifikatsiooni, töösse kaasatud partnereid ja uurimistöö täpseid mõõtmistulemusi ning spetsiifilisi tehnilisi parameetreid puudutavaid andmeid, mille saladuses hoidmiseks on ministeeriumil ja kõrgkoolil õigustatud huvi.

Kirjas seisab, et eelmise aasta novembris tuletas TTÜ keemiainstituudi direktor Mihkel Kaljurand Strandbergile meelde saladuse hoidmise kohustust ning teavitas ka võimalikest leppetrahvinõuetest, mis võivad nii TTÜle kui ka Strandbergile konfidentsiaalse info avaldamise tõttu osaks langeda.

Kirjas nõuab TTÜ, et Strandberg lõpetaks konfidentsiaalse informatsiooni avaldamise ajakirjanikele või mistahes kolmandatele isikutele või avalikkusele ja hoiduks sellest ka tulevikus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles