Soome tunnustatud psühhiaater: Donald Trump on nartsissistlik psühhopaat (27)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kirjanik ja Vasakliidu üks asutajaid, endine kultuuriminister Claes Andersson.
Soome kirjanik ja Vasakliidu üks asutajaid, endine kultuuriminister Claes Andersson. Foto: Wikipedia/Scanpix

Soome tuntud ja tunnustatud psühhiaater, kirjanik ja endine rahvasaadik, soomerootslane Claes Andersson sõnas Yle Vega raadiokanalile antud intervjuus, et USA presidendil Donald Trumpil on väljakujunenud isiksusehäire.

Rohkem kui 30 aastat psühhiaatrina töötanud Anderssoni arvates on USA 45. president Trump nartsissistlik psühhopaat, kes on nagu juhtum mõnest psühhiaatriaõpikust.

Psühhiaatri teatel on tal pika karjääri jooksul tulnud ravida nii nartsissiste kui psühhopaate ning selle tõttu oli tal Trumpile lihtne diagnoosi panna.

«Nartsissistlikel psühhopaatidel on olemas nii nartsissistlikud kui psühhopaatilised jooned. Nartsissistil puudub empaatiavõime ja ta ei suuda panna end teise inimese olukorda. Tal puudub ka süütunne ja ta ei võta vastutust, kuid nad oskavad olla väga veetlevad ja panna teisi enda pilli järgi tantsima ehk neil on tugev karisma. Kõik see on olemas ka USA presidendil Donald Trumpil,» teatas soomlane.

Donald Trump
Donald Trump Foto: Chip Somodevilla/SIPA/Chip Somodevilla/SIPA/Scanpix

Ta jätkas, et Trump on ka psühhopaat, kuna ta suudab oma ideid tagajärgedele mõtlemata läbi suruda ja ta ei analüüsi, mis kaasneda võib.

«Kui psühhopaat on midagi pähe võtnud, siis tavaliselt viib ta selle ellu.  Kui selle psüühilise haiguse all mittekannatavad inimesed analüüsivad, et mida üks või teine otsus kaasa tuua võib, siis psühhopaat mitte. Kui psühhopaadile anda võim, siis hakkab ta manipuleerima ja teda ei huvita, kui ta oma tegevuse tõttu lõpuks ka ise kannatab,» teatas Andersson.

Soome psühhiaatri sõnul võib USA president Trump vahel olla väga meeldiv inimene ja just selle tõttu unustatakse ta vead.

«Kogu maailma ajaloos on olnud liidreid, kellel on üks või teine vaimne kõrvalekalle. Nad on surunud oma ideid läbi ja langetanud sellega otsuseid nii riikide kui rahvaste üle. Kuid nende vaade on kitsas ja nad ei mõtle tagajärgedele,» nentis Andersson.

Psühhiaatri teatel on nartsissistliku psühhopaadi maailmapilt üheülbaline ehk asjad ja inimesed on kas head või halvad.

«On vaid kaks poolt – hea ja halb. Mitte mingeid halle toone ega ka üle piiri minekut ega kompromisse. Nad on provokaatorid, manipuleerijad ja mahhinaatorid. Kui kuskil tekib viga, siis on see kellegi teise süü. Kõik, mis tema silmis on ebameeldiv, projitseerib ta «vaenlastele». Trumpi silmis on nendeks vaenlasteks moslemid, mehhiklased ja seksuaalvähemused,» selgitas Andersson.

Andersson ei ole varem nõustunud avaliku elu tegelastele diagnoosi panema, USA president Donald Trump on tal esimene.

«Trump on erand, mis kinnitab reeglit. Maailma ajaloos on olnud kummalisi, nartsissistlikke ja sõjakaid riigijuhte, kuid mitte temasarnast, ta on tõeline «pärl»,» teatas Soome psühhiaater.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles