Kultuuriminister tunnistas endise valuutapoe arhitektuurimälestiseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1982. aastal ehitatud valuutakauplus Turist, mis asub aadressil Tartu maantee 17,  võeti arhitektuurimälestisena muinsuskaitse alla.
1982. aastal ehitatud valuutakauplus Turist, mis asub aadressil Tartu maantee 17, võeti arhitektuurimälestisena muinsuskaitse alla. Foto: Peeter Langovits

Kultuuriminister Laine Jänes tunnistas muinsuskaitse nõukogu ettepanekul arhitektuurimälestiseks Tartu mnt 17 hoone, kus praegu asuvad ööklubid Parlament ja Spider.



Muinsuskaitse nõukogu tugines kaitse alla võtmise ettepanekus eksperthinnangutele, mille kohaselt on Tartu mnt 17 üks väheseid algsel kujul Tallinna kesklinnas säilinud nõukogudeaegseid unikaalehitisi, mille väliskujundus ning sisemine ruumijaotus on säilinud põhiosas oma algsel kujul, teatas kultuuriministeerium.

Tartu mnt 17 hoonele annab arhitektuurimälestise tunnuse eelkõige tema käsitlemine tolleaegse ajastu hoone tüübi erandliku näitena. Hoone puhul on tegu originaalse hoonetüpoloogilise näitega, erandjuhtumiga nõukogude kaubamaja tüübi arengus, ehk niinimetatud kinnine kaubamaja (valuutakauplus), mis on ainus omataoline Eestis.

Eksperthinnangus märgitakse, et kõnealuse hoone püsimine praegusel kujul säilitaks ühes tänavalõigus erinevaid linnaehituslikke etappe, mida see piirkond on aegade jooksul läbinud. Omal ajal linnaehituslikult kõrvalises kvartalis paiknenud hoone on täna kõrghoonete vahetus läheduses. Tekkinud kontrastsete ehitusmahtude situatsiooni võib vaadelda ajaloolise kurioosumina, näitena mitmekihilisest linnaruumist. Otse hoone vastas paikneb kesk- ja varauusaegne Jaani seegi kirik, teisel pool Viiralti tänava otsa asub 20. sajandi algusest pärinev historitsistlik koolimaja.

Valuutakaupluse Turist hoone ehitati aastatel 1981-1982. Projekti autoriteks olid silmapaistvad arhitektid Peep Jänes ja Henno Sepmann, sisekujundusliku osa projekteeris Aulo Padar.

Tartu mnt 17 hoonet on hinnatud Eesti 20. sajandi arhitektuuri kaitsmise ja väärtustamise projekti raames. Projekti eesmärgiks on välja selgitada 20. sajandi arhitektuuri paremik, mis väärib riiklikku kaitset kultuurimälestiseks tunnistamise näol.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles