Yle: Soome kaitsevägi ei võta tööle Soome-Vene topeltkodakondseid (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ajateenijad Kaarti rügemendis teenistusvannet andmas.
Soome ajateenijad Kaarti rügemendis teenistusvannet andmas. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/Scanpix

Soome kaitsevägi pole mõnda aega võtnud tööle Soome-Vene topeltkodakondsusega inimesi ja on muutnud nende tööülesandeid, kirjutas täna Soome rahvusringhääling Yle.

Yle andmeil on hakatud piirama ka Soome-Vene topeltkodakondsusega ajateenijate ülesandeid.

Venemaa sammud Ukrainas ja suhete pingestumine Euroopa Liiduga on pannud Soome võimud mõtlema, kas riik peaks piirama või takistama Soome-Vene topeltkodakondsete ligipääsu teatud riigiametitele. Sellega seoses kaalutakse ka seaduse muutmist, kuid kaitsevägi pole seda ootama jäänud ja rakendab omi reegleid, kirjutab Yle.

Igale kaitseväkke tööle tulevale inimesele tehakse taustakontroll. Kui ilmneb, et isikul on Soome-Vene topeltkodakondsus, siis pole teda tööle võetud. Sedasi on talitatud mõnda aega, ütles Yle.

Kaitsevägi tegi mõne kuu eest taustakontrolli isikule, kes pidi töö käigus kasutama kaitseväe personali isikuandmeid sisaldavat andmebaasi. Kontrolli käigus selgus, et isik oli Soome-Vene topeltkodakondsusega. Seejärel võeti tema töökohustustest välja ülesanne, mis nõudis andmebaasile ligipääsu.

Yle kätte jõudis kaitseväe hiljutine salastatud juhis, mille alusel muudetakse Soome-Vene topeltkodakondsete ajateenistuse väljaõppe sisu. Nendele ei anta enam väljaõpet ülesannetes, mille täitmisel on neil võimalik saada liigipääs julgeoleku seisukohast olulisele teabele. Varasemalt juhistes sellist seisukohta võetud ei ole, kirjutab Yle.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles