Venemaal tagakiusatud ja Eestisse uue kodu rajanud inimesed «Radaris»: Putin ei ole jumal

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Kužitškin
Andrei Kužitškin Foto: «Radar» / Kanal 2

Tänases Kanal 2 saates «Radar» minnakse külla kolmele Eestis elavale venelasele, kes olid sunnitud oma kodumaalt Venemaalt lahkuma, sest sealne võim hakkas neid taga kiusama.

Lõputud töölt lahtilaskmised, 20-kordne palga vähendamine ja hirmutamine laste äravõtmisega – need on vaid mõned töömeetodid, mis iseloomustavad FSB ja Vene võimu tegutsemist nendega, kes neile vastu hakkavad.

Venemaa tuntuim loodus- ning kodanikuaktivist Jevgenija Tširikova puutus Vene võimu ülekohtuga kokku elades Moskva eeslinna Himkis. Tširikova võitlus kohaliku võimu otsusega lõigata maha tema kodukoha mets läks nii kaugele, et öid tuli veeta vangikongis ning lisaks sellele tahtis FSB temalt tütreid ära võtta .

«Vladimir Putin pole jumal ega tsaar, ta on palgatud president, manager, kes peab haldama riiki minu maksude eest. Miks tema otsustab, et mul ei ole nüüd metsa, kui see otsus on Vene seadustega vastuolus?» meenutab Tširikova.

«Ülikoolis, kus olin edukalt töötanud 13 aastat, öeldi mulle ühel päeval, et nad otsustasid minu palka kärpida täpselt 20 korra võrra,» kirjeldab muusikakriitik Artemi Troitski.

Oma elust räägib ka kahel korral Vladimir Putiniga kohtunud endine Tomski oblasti valitsuse töötaja Andrei Kužitškin: «Läksin ülikooli tööle, tuli prokuratuur ja küsis, miks teil Kužitškin töötab – lasti lahti. Läksin suurde firmasse tööle personalijuhiks. Kolm kuud töötasin, tuldi FSBst ja lasti jälle lahti. Sain aru, et see ei lõpe.»

«Radar» kohtus kolme inimesega, kes sarnaselt paljudele teistele olid sunnitud Venemaalt lahkuma, kuna sealne võim hakkas neid taga kiusama ning kes leidsid uue kodu Eestis. Kuidas Venemaa võim neid taga kiusama hakkas ning kui palju astus mängu sealne kohalik julgeolekuteenistus FSB, vaata täna õhtul kell 20 Kanal 2 saates «Radar».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles