Rahvusvahelise operatsiooniga arestiti üle 100 kaitsealuse isendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šimpanside populatsioon kahaneb illegaalse kaubanduse tõttu väga kiiresti.
Šimpanside populatsioon kahaneb illegaalse kaubanduse tõttu väga kiiresti. Foto: AP / Scanpix

Jaanuaris ja veebruaris toimunud rahvusvahelise operatsiooni GAPIN ajal peeti kinni üle maailma kinni enam kui 100 kaitsealust looma- ja taimeliigi isendit. Eestist ühtki kaitsealust ohustatud liiki ei tuvastatud.

Arestiti enam kui 22 tonni ja 13 000 kaitsealuse liigi isendit, nende hulgas üks elus ahv, kaks surnud ahvi, 295 elevandiluust kujukest ja ehteid, 57 kg töötlemata elevandiluud, neli ninasarviku sarve, 4726 kg sipelgaõgija liha, 323 merihobukest ja üks leopardi nahk, teatas maksu- ja tolliamet.

Ülejäänud selle operatsiooni ajal konfiskeeritud tooted vajavad veel uurimist, et määrata, kas need kuuluvad CITES-i konventsiooni kaitse alla – 5 300 kg hai uimesid, 12 056 merekarpi või selle osa 11 250 kg meripura, 1000 kg angerja siseelundeid ja 50 kg mittejahiulukite liha (inglise keeles bushmeat), mis kujutab endast haruldasi loomi suitsetatud või kuivatatud kujul.

Operatsiooni GAPIN käigus kontrolliti süvendatult suurte ahvide ja teiste ohustatud looma- ja taimeliikide ning nende osade illegaalset piiriülest kaubandust.

«Rahvusvaheline koostöö on selles vallas äärmiselt oluline ja vaid ühiselt tegutsedes saab protsesse mõjutada,» sõnas maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhataja Urmas Järg. Seepärast osaleb Eesti kõrvuti teiste riikidega niisugustes suurtes operatsioonides ja meie tollitöötajad annavad oma panuse järelevalvelisse tegevusse.

«Mis puudutab Eestit, siis operatsiooni GAPIN ajal meil ühtegi avastust ei olnud, kuid läbi aastate on ka Eestis märkimisväärseid CITES-i kaitsealuste liikide avastusi tehtud,» lausus maksuameti tollikontrollitalituse peaspetsialist Elika Brosman.

Arestimised toimusid lisaks GAPIN-i operatsioonist osa võtnud neljale Aafrika riigile ka mujal maailmas 15 riigis - Belgias, Hiinas, Tšehhis, Prantsusmaal, Hongkongis, Iisraelis, Jaapanis, Hollandis, Rumeenias, Hispaanias, Suurbritannias ja Vietnamis.

Maailma Tolliorganisatsiooni koordineeritud GAPIN projekti rahastas Rootsi valitsus, selle eesmärk oli tõkestada illegaalset piiriülest kaubandust.

Haruldaste loomade ja taimede illegaalne kaubandus on suuruselt teine kriminaalne tegevus narkootikumide salakaubanduse järel, mis on viinud mitmed ohustatud liigid väljasuremise äärele. Näiteks on peaaegu kõikide suurte ahvide arvukus drastiliselt vähenenud. Šimpanside populatsioon Lääne-Aafrikas on langenud viimase 30 aastaga 75 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles