USA väljendas muret Ukraina uue vägivallapuhanguga seoses (37)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina meedikud evakueerisid Avdijivkas haavatuid soomukitega.
Ukraina meedikud evakueerisid Avdijivkas haavatuid soomukitega. Foto: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

USA väljendas teisipäeval sügavat muret seoses uue vägivallapuhanguga Ukraina idaosas, kus venemeelsete separatistide ja valitsusvägede vaheline vaenutegevus on eriti hoogustunud viimasel kolmel päeval.

"Lahingud on põhjustanud kümneid ohvreid Ukraina valitsusvägede ridades ja surma on saanud kümme tsiviilisikut. Ühtlasi on elektrita, joogivee ja kütteta jäänud 17 000 tsiviilisikut, sealhulgas 2500 last," ütles USA välisministeeriumi eestkõneleja Mark Toner.

"Kutsume üles viivitamatule vaherahule, et ära hoida veelgi suuremat humanitaarkriisi ja nõuame täielikku ligipääsu Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioonile (OSCE) vaatlejatele," lisas Toner.

Ukraina valitsus teatas teisipäeval, et Avdijivkas ja Donetski põhjaosas sai mürsurünnakutes surma vähemalt kolm ja viga 20 sõdurit. Lisaks teatati ka tsiviilohvritest, kuid nende arvu ei täpsustatud.

Donetski mässulised teatasid omalt poolt, et ööl vastu teisipäeva hukkus neli mässulist ja seitse sai haavata.

Tulevahetust oli Avdijivkas kuulda öö läbi ja see jätkus hommikul. Teisipäeva hommikul oli temperatuur linnas -18 kraadi Celsiuse järgi. Separatistide sõjaväe esindaja Eduard Bassurin tõrjus teisipäeval telekanalile Rossiya 24 antud usutluses, et separatistide mürsurünnakud lõikasid läbi Avdijivkasse viivad elektriliinid ja linna soojendavad katlamajad.

Ukraina ootab välispartnerite seisukohti Avdijivka sündmuste ÜRO Julgeolekunõukokku arutada andmise osas, ütles Ukraina president Petro Porošenko.

Porošenko ütles teisipäevasel jõuametkondade juhtide nõupidamisel, et andis presidendiadministratsiooni aseülemale Kostjantõn Jelisejevile ülesande panna Avdijivka piirkonna sündmused otsekohe ÜRO Julgeolekunõukogu päevakorda.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles