USA president valis ülemkohtu kohtunikuks Neil Gorsuchi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neil Gorsuch ja Donald Trump.
Neil Gorsuch ja Donald Trump. Foto: Alex Wong/Getty Images

USA president Donald Trump teatas teisipäeval korraldatud pressikonverentsil ja sotsiaalmeedias, et valis ülemkohtu kohtunikuks 49-aastase Neil Gorsuchi.

Kohus on pärast Antonin Scalia surma eelmisel aastal tegutsenud vaid kaheksa kohtunikuga. Hetkel on kohus võrdselt jaotunud nelja konservatiivse ja nelja liberaalse kohtuniku vahel.

USA meedia hinnangul meenutab konservatiivne Gorsuch põhimõtetelt paljuski oma eelkäijat Scaliat. Ajalehe Washington Post andmetel on Denveris kohtunikuna tegutsenud Gorsuch näiteks seda meelt, et USA põhiseadust tuleb võtta nii nagu koostajad selle sõnastasid ja mingisugusteks tõlgendusteks seal eriti ruumi ei ole.

Ülemkohtus on seaduse alusel üheksa kohtunikku, kuid pärast Scalia surma möödunud aastal on üks koht täitmata. Tollane president Barack Obama esitas oma kandidaadi, kuid vabariiklastest senat keeldus korraldamast heakskiitmiseks vajalikku hääletust.

Gorsuch on pärit Coloradost, kus elab koos abikaasa ja kahe tütrega. Teda tuntakse innuka kalamehena ja sõudjana. Kohtunik on lõpetanud Harvardi ülikooli õigusteaduse alal ja töötanud pärast seda mõnda aega advokaadifirmas.

Ülemkohtu kohtuniku amet on eluaegne, kuid mingil hetkel saab sealt siiski pensionile minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles