Rumeenias avaldati meelt valitsuse omavoli vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnel pool loobiti märulipolitseinikke kättejuhtunud asjadega.
Mõnel pool loobiti märulipolitseinikke kättejuhtunud asjadega. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Rumeenia pealinnas Bukarestis kogunesid teisipäeval kümned tuhanded inimesed, et protesteerida valitsuse omavoli vastu, mis üritab läbi suruda seadusemuudatusi, mille jõustumisel pääseksid mitmed poliitikud kriminaalsüüdistustest.

Sotsiaaldemokraatide valitsus on põhjendanud seadusemuudatusi sellega, et seadusandlust on vaja kohendada põhiseadusega vastavusse, kuid kriitikute hinnangul on tegemist hämamisega. Seadusemuudatused tahetakse läbi suruda parlamendist mööda minnes.

Seadusmuudatustega kaovad karistused mitmete seaduserikkumiste eest.  Võimu kuritarvitamise eest saab vanglakaristuse määrata tulevikus vaid siis, kui kahju ulatub üle 44 000 euro.

Rumeenia president Klaus Iohannis kutsus alles esmaspäeval valitsust loobuma plaanist anda armu tuhandetele vangidele.

Valitsuse plaan vallandas riigis ulatuslikud meeleavaldused. Pühapäeval avaldasid pealinnas Bukarestis ja teistes linnades meelt kümned tuhanded inimesed, kelle sõnul on valitsuse eesmärgiks ka siin nurjata pingutused korruptsioonivastases võitluses.

Peaminister Sorin Grindeanu taotleb luba vangidele erakorraliselt armu anda, et vähendada ülerahvastatust kinnipidamisasutustes.

Iohannis kirjutas esmaspäeval Facebookis, et valitsus peaks algatusest loobuma, kuna "rahva häält ei saa enam kauem eirata".

Plaani kriitikute sõnul tuleks see kasuks korruptsioonis süüdi mõistetud ametnikele, kaasa arvatud võimuloleva Sotsiaaldemokraatliku Partei juhile Liviu Dragneale. Teda karistati 2016. aasta aprillis kahe aasta pikkuse tingimisi vangistusega valimistel häälte võltsimise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles