Mida süüa, kui sul on kogu aeg külm?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rex Features / Vida Press

Ayurveda tehnikad on pärit India meditsiinist ja see keskendub tasakaalu leidmisele muutuvas maailmas. Samuti julgustab see inimest muutma oma menüüd vastavalt aastaajale. Kui ilmad on külmad, siis inimesed panevad ennast soojalt riidesse. Kas me ei peaks äkki ka teistmoodi sööma, et seest soe oleks? 

Talved on külmad, inimesed liiguvad vähem ja puhkavad rohkem. Kõik justkui aeglustub. Mida tervislikumalt me sellisel perioodil sööme, seda energilisemana me end talvel tunneme. Ayurveda järgi peaksime talvel sööma pigem magusaid, hapusid ja soolaseid toite ning vältima mõru maitsega, kibedaid, kergeid ja külmi sööke. Rasvad ja valk aitavad ka talvel keha tasakaalus hoida, vahendab Elite Daily. Siin on lisaks veel mõned toidud, mida tasuks just talvel süüa.

  1. Rauarikkad toidud. Tavaliselt külmetavad meil eriti käed ja varbad. Ükskõik, kui palju kindaid või sokke sa üksteise otsa ei laoks, siis see ei aita külm vastu. See võib ka olla märk sellest, et sul on raua puudus või aneemia ja igaks juhuks võiks alati oma arstiga konsulteerida. Kui sa sööd toite, milles on palju rauda, siis see aitab kehal sooja hoida. Rauda leiad näiteks punasest lihast, läätsedest, sojaubadest, tofust, spinatist, päevalilleseemnetest ja pistaatsiapähklitest.
  2. Tsitruselised. Apelsinid, mandariinid ja greip on elutähtsad talvisel ajal. Need sisaldavad C-vitamiini, mida keha kasutab, et raud paremini imenduks. Lisaks toetavad tsitruselised immuunsüsteemi ja aitavad hoiduda talvistest külmetushaigustest.
  3. Komplekssüsivesikud. Keha peab tegema palju tööd, et seedida kartuleid, täisterapastat, kaerahelbeid ja bataati ning seeläbi saad toodab keha soojust. Kiudained on üldse väga olulised, nii et vaata, et sa sööksid neid piisavalt.
  4. Oa supp. Üldiselt sobivad supid üldse hästi talvisesse menüüsse. Nad on soojad ja soolased, mis juba on kehale hea. Kaunviljalistes on rauda ja sõltuvalt supist võiksid sinna lisada veel kartuleid, midagi rohelist, pastinaaki või naerist. Valmista kodus suur potitäis suppi ja saad sellest mitu päeva kõhu täis. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles