Ministrid otsustavad neljapäeval Tori hobukeskuse loomise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori hobusekasvandus.
Tori hobusekasvandus. Foto: Gertrud Alatare/

Valitsus hakkab neljapäevasel kabinetinõupidamisel vaagima maaeluministeeriumi kava luua Tori hobumajanduse keskus, samuti tuleb arutluse alla plaan käivitada mahemajanduse tervikprogramm.

Tori hobumajanduse keskus on neljapäevasel nõupidamisel esimene päevkorrapunkt ning arutamisel on ka mahemajanduse tervikprogramm, öeldi valitsuse kommunikatsioonibüroost BNS-ile. Mõlemad teemad esitab kabinetinõupidamisel maaeluminister Tarmo Tamm.

Eelmise valitsuse ajal läks Tori hobukeskuse loomise plaaniga valitsukabinetti toonane maaeluminister Urmas Kruuse. Kava toona aga kabinetis toetust ei leidnud. Praeguses võimuliidus on küll Reformierakonna asemel Keskerakond ning paljud ministrikohad on vahetunud, ent rahandusminister on ka praeguses valitsuses Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Sven Sester.

Tamm ütles jaanuari lõpus BNS-ile, et ei saa olla täiesti kindel selles, et nüüd valitsuskabinetis arutades kava toetust leiab.

«Sajaprotsendilist kindlust ei saa kunagi olla, see pole koalitsioonilepingu punkt,» märkis ta. Samas ütles Tamm, et ministeeriumi ja ministri ülesanne on sellega tegeleda.

«Muidu need hooned lagunevad ja see on ka meie vastutus, me ei saa lasta seda isepoole teed minna.»

Kava näeb ette Tori hobumajanduse keskuse riigi sihtasutusena, et edendada hobumajandust ja kompetentsi selles vallas. Keskuse varade hulka kuuluks maaeluministeeriumi kava kohaselt 950 hektarit maad, sealhulgas ka metsa, mille majandamisest saadud tulu aitaks teha keskuse loomiseks vajalikke investeeringuid.

Samuti saaks keskus kava järgi tulu teenustest nagu esindusoksjonid, jõudluskatsed, sport, treening- ja võistluskeskus ning turism. Kokku oleks riigi panus keskuse käivitamisesse ligikaudu 2,5 miljonit eurot. Urmas Kruuse on varem öelnud, et osa investeeringuid saaks teha ka maaelu arengukava (MAK) vahenditest.

Lisaks olemasolevate hoonete kordategemisele oleks vaja muuhulgas püstitada sisemaneež ning rajada väljakuid.

Tegevuskava näeb tänavu ette sihtasutuse Tori Hobumajanduse Keskus moodustamist, sihtasutuse nõukogu nimetamist ja juhataja valimist. Samuti langetataks tänavu sihtasutuse igapäevase töö korraldamiseks vajalikud strateegilised otsused, koostatakse detailsem äriplaan ja investeeringute kava.

Samuti algaks tänavu uute rajatiste projekteerimine, esitataks taotlused investeeringute teostamiseks, kaardistataks ja töötataks välja osutatavad teenused ja alustataks võimalusel investeeringute elluviimisega. 2018. aastal toimuks investeeringute elluviimine, palgataks täiendav personal ja alustataks teenuste osutamisega. Põhitegevuste etapiline käivitamine toimuks kava järgi aastatel 2019-2021.

Teise päevakorrapunktina esitab Tamm kava käivitada mahemajanduse programm, mis edendaks maaelu ning soodustaks maheeksporti; selle aasta märtsis algaks programmi ettevalmistamine, tänavused kulud oleksid programmil 386 000 eurot.

Mahemajanduse tervikprogrammi Organic Estonia eesmärk on edendada maaelu, luua eeldused ühistulisele tegevusele ja keskenduda majanduskasvule. Sellega peaks mahemajandussektor arvestatavaks majandus- ning ekspordiharuks ning mahemajandusega seonduv asjaajamine muutuks lihtsamaks, selgub Tamme kavast.

Tamme pakutud mahemajanduse programm oleks terviklahendus. Lisaks maheekspordile elavdaks programm ka ökoturismi. Kava raames peaks Eesti muuhulgas kasutusele võtma rahvusvahelised mahestandardid, looma mahemajandusele katuskaubamärgi, lihtsustama õigusakte ning tegelema turunduse ja kommunikatsiooniga mahevaldkonnas.

Sel aastal käivituks kava kohaselt programmi esimene etapp. Tänavused tegevused hõlmavad Eesti mahevaldkonna võimekuse analüüsi, võtmetoodete väljaselgitamist, maheekspordi nõudluse analüüsi, mahemajandussektori tervikprogrammi väljatöötamise algatamist ning olemasolevate meetmete kaardistamist.

Seejuures teeks ellu kutsutav töörühm ettepanekuid meetmete muutmiseks ja koondamiseks, ekspordivõimaluste suurendamiseks mahemajanduse turunduskontseptsiooni välja töötamist, rahvusvaheliste mahestandardite kaardistamist ning ettevalmistuste tegemist katuskaubamärgi ja süsteemi loomiseks.

Esialgu oleks meeskond Tamme plaani järgi viieliikmeline ning alustaks tööd märtsis Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) juures. Selle aasta 10 kuu kulud oleksid 386 000 eurot, millest 165 000 eurot moodustavad meeskonna töötasud. Ülejäänud 221 000 eurot läheks aga analüüsideks, koolitusteks, kommunikatsiooniks ja muuks sarnaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles