Hullunud kogumik liidab kolme aasta loomingut

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogumiku «Pilt ja sõna. Hullunud Tartu teine 2013–2015» on kirjastanud Luul.
Kogumiku «Pilt ja sõna. Hullunud Tartu teine 2013–2015» on kirjastanud Luul. Foto: Repro

Hullunud Tartu festivali veerema lükanud luuletaja, kultuurikorraldaja ja kunstikuraator Jaan Malin on hoolitsenud, et sellele kultuuripeole lähedalt ja kaugelt tulnud kirjanike ja kunstnike loomingust oleks kunsti- ja kirjandussõpradel võimalik osa saada hiljemgi.

Veidi aega tagasi on trükist tulnud kogumik «Pilt ja sõna. Hullunud Tartu teine 2013–2015». Selles on avaldatud kõigi nende kolme aasta novembris festivalil üles astunud loominguliste inimeste töid. Ainult muusikud on kaante vahelt välja jäänud.

Kirjanikest on oma perenime esitähe tõttu esimene Eesti kirjanik Vahur Afanasjev, viimane aga Viini linna elanikust poeet Peter Waugh. Kunstnikest on esimene – ikka perekonnanime pärast – Eesti kunstnik Vano Allsalu ja viimane samuti Eesti maalikunstnik Einar Vene.

Raamat jaguneb kirjaliku ja pildilise kunsti vahel. Suurema osa võtab enda alla kahte keelde tõlgitud luule ja muu sõnaline looming ning umbes veerand mahust kuulub festivalil esinenud kunstnike teoste värvilistele reprodele. Väärtust lisavad Eesti autorite ja samuti väliskülaliste tööde juurde lisatud elulookirjeldused.

Kogumiku ilmumisse on panuse andnud pea- ja kunstitoimetaja Jaan Malini kõrval keeletoimetaja Eveli Hämarsalu ja kirjandustoimetaja Marja Unt ning 18 tõlkijat. Kujundanud Andrus Peegel.

Nagu vihjab kogumiku alapealkiri, on üks samalaadne raamat juba ilmunud. See tuli lugejate ette kevadel 2015 ning oli mitu korda õhem kui värske kogumik. Esimene esitas näiteid kõigilt kirjanikelt ja kunstnikelt, kes osalesid rahvusvahelisel interdistsiplinaarsel festivalil Hullunud Tartu aastail 2010–2012.

Et sellel kultuuripeol näikse olevat tulevikku, on loota ka järgmise kogumiku ilmumist. Üks osa on sellesse panna juba sügisest 2016. Järgmine koguneb tänavu 9. ja 10. novembril.

Lehekülg Tartu linnavalitsuse üllitatud brošüürist.
Lehekülg Tartu linnavalitsuse üllitatud brošüürist. Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles