Riik hakkab kustutama raske puudega laste vanemate õppevõlga

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium.
Sotsiaalministeerium. Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaalministeeriumis valmib eelnõu, mille kohaselt saavad raske puudega laste vanemad võimaluse kustutada õppelaen ning seeläbi leevendada oma majanduslikku olukorda.

Eelnõu eesmärk on leevendada riigipoolse õppelaenu kustutamisega raske puudega laste vanemate majanduslikku olukorda.

Kui praegu kehtiva regulatsiooni kohaselt esindavad õppelaenude kustutamisel riiki rahandusministeerium ning haridus- ja teadusministeerium, siis edaspidi antakse õigus üle sotsiaalkindlustusametile.

Kuna sotsiaalkindlustusametil on olemas andmed isikul tuvastatud püsiva töövõimetuse ning lapsel tuvastatud raske või sügava puude kohta, väheneb delikaatsete isikuandmete edastamise vajadus.

Eelnevatel aastatel on 80–100-protsendilise püsiva töövõimetuse alusel esitatud õppelaenu kustutamise taotlusi olnud vähe. 2014. aastal esitati 38 taotlust, 2015. aastal 23 taotlust ja 2016. aastal 15 taotlust, mistõttu ei oleks otstarbekas tekitada taotluste vastuvõtmise ja menetlemise süsteemi ja pädevust mitmesse asutusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles