Klassikaraadios algab taas «Džässmuusika ABG»

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ray Charles
Ray Charles Foto: Wikipedia

Klassikaraadio toob eetrisse uued osad juba tuttavast sarjast «Džässmuusika ABG», kus Tiit Kusnets kõneleb džässi ajalukku sügava jälje jätnud muusikutest.

Saadetes meenutatakse ja portreteeritakse suurmeistreid, kelle ajaloolist tähtsust džässi käekäigu kujundamisel ei vaidlusta enam ammugi keegi. Olgu siis kõne all bigbändide kuldajastu üks svingikuningaid Count Basie (1904–1984), juba 1920ndatel alustanud särav pianist-vokalist Fats Waller (1904–1943), džässiloo võrratumaid naishääli Sarah Vaughan (1924–1990), saksofoni-gigant Sonny Rollins (snd 1930) või vahvalt suurvorme komponeerinud ja täppistundeliselt kammerlikke koosseise juhtinud Carla Bley (snd 1938).

Suurmeistrite kõrval kõneldakse ka neist, kelle jäetud helijäljed ei olnud üleilmselt päris sama sügavad ja ajastuid ületavad, ent kes sellegipoolest on endast maha jätnud märkimisväärselt isikupärase pärandi. Nagu suurepärane stilist, saksofonist Paul Desmond (1924–1977), trompetist-ansamblijuht-rütmifakiir Don Ellis (1934–1978), Poola ja kogu Euroopa mõistatuslikumaid džässilegende Krzysztof Komeda (1931–1969).

Omaette saadet on väärt ka mitmekülgne populaarmuusika-korüfee Ray Charles (1930–2004).

Sarja viimane saade on pühendatud Norra multitalendile Christian Wallumrødile (snd 1971), kes nii komponisti kui klaverimängijana on kadestusväärse isu ja üha kasvava enesekindlusega liikunud nüüdismuusika, džässi ja klassika piiridel alates möödunud sajandi lõpuaastaist.

Saade «Džässmuusika ABG» on Klassikaraadio eetris laupäeviti kell 21. Sarja autor on Tiit Kusnets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles