Lätis hakkab juhilubade kontrollimisel kehtima uus kord (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti politsei.
Läti politsei. Foto: Kalev Saar/Postimees

Kui seni piisas auto kinni pidanud Läti politseinikule oma juhiloa näitamisest, siis varsti tahetakse seal kehtestada samasugune kord nagu Eestis.

Läti parlamendis oli eelmisel nädalal arutusel seadusemuudatus, mis kohustab politsei poolt sõiduki kinni pidanud juhti esitama võimuesindajale vajalikud dokumendid, kirjutab TVnews.

Seni võis juht piirduda vaid nende näitamisega. Seadusemuudatust põhjendatakse asjaoluga, et paljud juhid tõlgendavad kehtivat korda nii, et piisab vaid juhiloa näitamisest ja selline arusaam on tekitanud palju konflikte

Sama eelnõuga on kavas keelata juhtidel alkoholi, narkootiliste ja psühhotroopsete ainete tarvitamine pärast seda, kui juhi võimaliku joobe kontrollimiseks on sõiduki kinni pidanud politseinik, piirivalvur. Sama keeld tahetakse kehtestada ka liiklusõnnetusse sattunud juhtidele. Enne seaduse vastuvõtmist peab see seimis läbima kaks lugemist.

Politsei- ja piirivalveameti arendusbüroo juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo sõnul kehtib Eestis kord, et juht peab  vajalikud dokumendid andma politseinikule juhikohalt lahkumata, autost läbi avatud küljeakna.

«Juht ja sõitja peavad jääma oma kohale ja võivad sõidukist lahkuda ainult liiklusjärelevalve teostaja loal või korraldusel,» selgitas politseiametnik.

Politseinik tuvastab isiku, veendub selles, et dokumendid ei ole võltsitud ja on kehtivad. «Oma töö käigus oleme kokku puutunud juhtumitega, kui autojuhiloa asemel esitakse nn fantaasiadokument, millel ei ole mingit juriidilist õigust, võltsitud dokumentidega või teise isiku dokument. Võltsingu tuvastamiseks ei piisa pelgalt dokumendile peale vaatamisest,» ütles Loigo.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles