Soome etapp vormel-1 sarjas muutub aina tõenäolisemaks

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimi Räikkönen (esiplaanil) ei jõua ilmselt kodust vormel-1 etappi ära oodata, temast kümme aastat noorem Valtteri Bottas (taamal) aga küll.
Kimi Räikkönen (esiplaanil) ei jõua ilmselt kodust vormel-1 etappi ära oodata, temast kümme aastat noorem Valtteri Bottas (taamal) aga küll. Foto: Luca Bruno/AP/Scanpix

Soomes valmiv uus KymiRingi nimeline ringrada on asunud Rahvusvaheliselt Autoliidult (FIA) taotlema kõige kõrgemat ehk Grade 1-kategooriat. Selle saamine tähendaks, et lisaks MotoGP sarjale oleks seal võimalik pidada ka vormel-1 sarja etappe, kirjutab MTV Sport.

Helsingist 110 kilomeetri kaugusel Iitis asuv 18 kurviga rada on 4,6 kilomeetri pikkune ning seal saaks soomlaste unistuste täitumise korral pidada kõigi auto- ja motospordisarjade osavõistlusi. «Ehituse praeguses faasis on veel võimalik taotlusega kõrgema Grade-näitajani liikuda ja oleks mõtlematu see võimalus kasutamata jätta,» lausus KymiRingi projektijuht Timo Pohjola veebilehele moottoriurheilu.tv. Grade 1 kategooria nõuetele vastamiseks tuleb eelkõige laiendada raja turvaalasid ja sellega on ehitajad arvestanud.

Isegi Grade 2-kategooria puhul võiks rajal korraldada selliste sarjade nagu DTMi, turismiautode MMi (WTCC), kestvussõitude MMi (WEC), ja vormel-4 autode etappe. Motospordis on rajal juba käes kõrgeim võimalik ehk FIMi A-kategooria, mis lubabki sinna tuua MotoGP sarja etapi.

Kui aga KymiRing 2018. aastal uue plaani järgi valmib, oleks tegu Põhja-Euroopa ainsa vormel-1 sarja nõuetele vastava rajaga. Nüüd, kui vormel-1 sarja eesotsast on viimaks lahkunud Bernie Ecclestone, on soomlastel taas tärganud lootus, et uued omanikud ei loe vaid rahanumbreid ning üritavad muuta sarja võimalikult ülemaailmseks. Arvestades, kui palju soomlasi on aastate jooksul vormel-1 sarja jõudnud ning et tänavugi kihutavad tipptiimides Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas, on ootused kõrgel.

«Praegune käik on loomulik. Ka ringraja asukoht on suurepärane, tegu on meie jaoks hea võimalusega. Meie eesmärk on, et maailma kõige edukamas autospordiriigis peetaks ka vormel-1 etapp,» kuulutas Soome mootorispordiliidu esimee Juhani Pakari.

Pohjola sõnul pannakse juba sel suvel rajale maha esimene kiht asfalti. «Järgmise sügise, talve ja kevade jooksul jätkub töö turvaalade, piirete ja kõige muu vajaliku kallal ning 2018. aasta suvel saab rada lõpliku asfaltkatte,» selgitas Pohjola.

Eelmisel suvel kuulutas MotoGP sarja korraldaja Dorna Sports ametlikult välja, et eeloleval aastal toimub sarja üks etapp Soomes. KymiRingil on lisaks võimalik korraldada ka rallikrossi etappe, samuti asuvad kompleksis kardisõiduks, motokrossiks, supermotoks, enduroks ja söerajasõiduks ettenähtud rajad ning hulk õppesõiduradu. Plaanis on ehitada veel hotell ja ärikeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles