USA saatis Jeemeni rannikule veel ühe sõjalaeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Cole Norfolkis.
USS Cole Norfolkis. Foto: HANDOUT/REUTERS

USA saatis Jeemeni rannikule sõjalaeva USS Cole, teatasid reedel tundmatuks jääda soovivad kaitseametnikud.

Otsus tehti seoses huthimässuliste korraldatud rünnakut Saudi Araabia sõjalaevale.

USS Cole asub parajasti Jeemeni edelaosas Bab al-Mandabi väinas.

"Nad toodi regiooni seoses saudide fregatiga juhtunuga," ütles allikas.

Saudi Araabia võimude andmetel ründasid esmaspäeval mässuliste enesetapukaatrid sõjalaeva, järgnenud plahvatustes sai surma kolm mereväelast. Esialgu pole selge, kas paadid olid lõhkeaineid täis laaditud või kasutati rakette.

Liitlasvägede teadaandes kirjeldati, et Saudi Araabia sõjalaev sai rünnanud alustega hakkama, kuid üks neist põrkas laevaga kokku, plahvatas ja põhjustas tulekahju. Meeskonnal õnnestus kahjutuli siiski kiiresti summutada. Sõjalaev jätkas pärast lahingut patrullimist piirkonnas.

Jeemeni julgeolekuametnikud teatasid neljapäeval, et USA sõjalaevad on tulistanud suurtükkidest Al-Qaeda positsioone Jeemeni lõunaosa rannikualadel ja kasutanud nende mässuliste vastu ka rakette.

Ametnike sõnul on USA sõjalaevade rünnakud kestnud juba viis päeva ja sihikule on võetud mägipiirkond rannikulinnast Shakrast põhja pool, kuhu mässulised on oma jõude koondanud. Kümned Al-Qaeda võitlejad koonduvad ka Zinjibari linnast põhja poole.

Al-Qaeda ja äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on ära kasutanud võimuvaakumit, mis on tingitud kaks aastat kestnud konfliktist Jeemeni valitsuse ja huthi šiiamässuliste vahel, eriti riigi lõuna ja kaguosas.

Jeemeni konfliktis on hukkunud üle 7400 inimese sestsaadik, kui sellesse 2015. aasta märtsis sekkus president Abedrabbo Hadi toetuseks Saudi Araabia juhitav koalitsioon. ÜRO humanitaarabikoordinaatori Jamie McGoldricku andmetel võib olla tapetud aga oma 10 000 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles