Prantsusmaal alustas oma valimiskampaaniaga Marine Le Pen

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen arvab, et  2017. aasta valimised toovad regiooni muutuste tuuled.
Marine Le Pen arvab, et 2017. aasta valimised toovad regiooni muutuste tuuled. Foto: LAURENT CHAMUSSY/SIPA/LAURENT CHAMUSSY/SIPA

Prantsusmaa presidendiks pürgiv Rahvusrinde juht Marine Le Pen alustas laupäeval ametlikult oma kampaaniat avaldades 114 punktist koosneva valimislubaduste nimekirja.

Valimislubaduste seas on muu hulgas Prantsusmaa lahkumine eurotsoonist ja eelkõige piirikontrollita Schengeni alast, välistööjõu karm maksustamine, sisserände piiramine 10 000 inimesele aastas ja väikeettevõtetele kehtestatud bürokraatlike reeglite leevendamine.

Le Pen lubab ühtlasi otsustavaid meetmeid võitluses terrorismiga ja Prantsusmaa julgeolekujõudude tugevdamist tasemele, et riik saaks enda kaitsmisega ka iseseisvalt hakkama. Terrorismivastaseks võitluseks on kavandatud eraldi agentuuri loomine ning igasuguste islamiäärmuslastega seotud ühenduste ja organisatsioonide laialisaatmine.

Valimiskampaania teravneb 23. aprilli esimese vooru lähenedes ning viimasel ajal on küsitlustes Le Peni kõrval esile kerkinud sõltumatuna kandideeriv endine majandusminister Emmanuel Macron.

Prantsuse erakonna Vabariiklased presidendikandidaat François Fillon on tõotanud jätkata kandideerimist, hoolimata langevast toetusest ja erakonnakaaslaste survest loobuda. Filloni süüdistatakse väidetavalt fiktiivselt tööle võetud pereliikmetele kopsakate palkade maksmises.

Kolmapäeval avaldatud Elabe küsitluse andmetel jääks Fillon praeguse seisuga presidendivalimiste esimeses voorus 23. aprillil alla Le Penile ja ka sõltumatuna kandideerivale tsentristist ekspankurile Macronile.

Le Pen saaks 26-27 protsenti häältest, Macron 23 ja Fillon 20 protsenti häältest. Jaanuarist alates on Filloni toetus langenud 5-6 protsendipunkti võrra.

Le Pen ütles paar nädalat tagasi Euroopa parempopulistide kogunemisel Saksamaal, et 2017. aasta valimised toovad regiooni muutuste tuuled. Brittide Euroopa Liidust lahkumisest ja Donald Trumpi võidust USA presidendivalimistel innustust saanud Le Peni sõnul saavad Prantsusmaa, Saksamaa ja Hollandi valijad olema järgmised, kes ütlevad "ei" status quole.

"2016 on aasta, mil anglosaksi maailm ärkas. Ma olen kindel, et 2017. aastal ärkab kontinentaal-Euroopa," ütles ta juubeldavale rahvahulgale konverentsikeskuses Reini-äärses Koblenzi linnas.

"Küsimus ei ole enam, kas, vaid millal," lisas ta kõnes, mis oli suunatud rände, euro ja avatud piiride vastu.

"Euroopa vastutippkohtumiseks" nimetatud Koblenzi kogunemisel osalesid ka Saksamaa immigratsioonivastase Alternatiiv Saksamaale (AfD) juht Frauke Petry. Hollandi islamivastase Vabaduspartei esimees Geert Wilders, Austria Vabaduspartei peasekretär Harald Vilimsky ja Matteo Salvini Itaalia Euroopa Liidu vastasest Põhjaliigast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles