Teadlased soovitavad: nutvat beebit tuleks alati lohutada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mitar Gavric / PantherMedia / Scanpix

On su elus mõni kõiketeadev, kuid muidugi heatahtlik sugulane, kes arvab, et iga kord, kui sa nutva beebi sülle võtad ja teda lohutad, «hellitad sa ta ära»? Nüüd võid talle vastuseks värsket teadusuuringut tsiteerida.

News.com.au kirjutab hiljuti avaldatud uuringust, mis kinnitab, et beebid, keda on lohutatud, on täiskasvanuna õnnelikumad, tervemad, empaatilisemad, neil esineb vähem depressiooni ja nad on üldse produktiivsemad.

Uuringu juht professor Darcia Narvaez Notre Dame'i ülikoolist sõnas, et mida varasemas eas beebidele lohutust pakutakse, seda parem. «Mida lapsevanemad beebi esimestel elukuudel teevad, mõjutab tugevalt seda, kuidas lapse aju areneb. Beebid vajavad hoidmist, puudutusi ja kiigutamist,» ütles Narvaez. «Nii nad lihtsalt arenevad paremini. Ka on nad nõnda rahulikumad, kuid kui sa lased neil palju nutta, lähevad beebid kergesti stressi. Täiskasvanueas võime näha, et inimesed, kelle eest ei ole beebieas hästi hoolt kantud, on rohkem stressis ning neil on raskusi iseenese maha rahustamisega.»

Uuring avaldati väljaandes Applied Developmental Science ning uuriti rohkem kui 600 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles