Aus ülestunnistus: viiendik Eesti lastest on kedagi internetis kiusanud

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Veidi alla viiendiku Eesti lastest tunnistab, et on internetis kedagi kiusanud, selgub lastekaitse liidu uuringust «Targalt internetis».

Küsitlus viidi läbi 4.–12. klassi õpilaste seas, et välja selgitada, milliste internetiohtudega on Eesti lapsed kokku puutunud. Uuringu põhjal tunnistas 26 protsenti lastest, et on viimase aasta jooksul saanud või näinud seksuaalse sisuga sõnumeid, 27 protsenti on kogenud küberkiusamist ning 16,9 protsenti on ise kiusanud kedagi internetis.

55 protsenti Eesti lastest pöörduks oma vanema poole, kui kogevad ohtusid internetis, veel pöördutaks sõbra poole, lisaks nimetati ka veebikonstaablit ja lasteabitelefoni.

Targalt internetis projekti teavitustöö juhi Kerli Valneri sõnul on pea pooled interneti ohtudega kokku puutunud inimesed vahetult peale seda muutnud oma suhtlusvõrgustike turva- ja privaatsusseadeid.

«Kasulik oleks õppida teiste kogemustest ning vaadata oma suhtlusvõrgustike privaatsusseaded üle juba enne, kui midagi ebasobivat juhtunud on,» märkis ta. «Kui aga internetis midagi juhtub ja vajatakse nõu ning abi, siis Eestis saab näiteks nõu ja abi saamiseks pöörduda veebikonstaablite poole, lapsed ja lapsevanemad saavad vajadusel abi lasteabitelefonilt 11 6111, kasulikku infot leiab ka «Targalt internetis» veebilehelt.»

Ta tehnoloogiagigant Microsoft avalikustas tänasel turvalise interneti päeval oma digitaalse viisakuse indeksi, mis on kokku 14 riigis uuringutulemuste põhjal ning mis näitab, et 65 protsenti internetikasutajatest on kokku puutunud ohtudega internetis.

Kaks kolmandikku selles uuringus osalenutest tõdesid, et nad on internetis probleemidega kokku puutunud ning 78 protsenti kinnitas, et kas nende või nende tuttavatega on internetis midagi ebameeldivat juhtunud.

Samal ajal lausa 62 protsenti vastajatest tõdes, et kui nad puutuvad internetis kokku ohtudega, ei oska nad abi saamiseks kuhugi pöörduda. 66 protsenti osalejatest tõdesid, et nende kogetud internetiohud mõjutasid nende päriselu. Lausa 30 protsenti neist tunnistasid, et nad muutusid ka juhtmevabas maailmas inimeste suhtes vähem usaldavamaks, 18 protsenti teatasid, et kaotasid tänu internetile sõbra ning lausa 5 protsenti kinnitas, et on tänu internetis toimunule mõelnud suitsiidile.

7. veebruaril tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva. Sellel aastal on turvalise interneti päeva sõnumiks Eestis «Postita targalt». Eestis korraldatakse turvalise interneti päeva tähistamiseks üle 165 koolis, lasteaias ja noortekeskuses temaatilisi üritusi nii noortele kui ka täiskasvanutele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles