Vene kinoliit protestib võimust võtva tsensuuri vastu

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Matilda» jutustab baleriin Matilda Kšessinskaja saatusest.
«Matilda» jutustab baleriin Matilda Kšessinskaja saatusest. Foto: Kaader filmist

50 Venemaa kinoliidu liiget muretsevad avalikus kirjas kampaania pärast, mis on juba mitmendat kuud käinud kolleeg Aleksei Utšiteli filmi «Matilda» vastu.

«Me ei taha, et meie kultuur satuks uue tsensuuri surve alla, ükskõik kui mõjukas jõud selle kehtestamise soovi taga ka ei seisaks. Me soovime elada ilmalikus demokraatlikus riigis, kus vaba eneseväljenduse õigus eksisteerib ka tegelikult, mitte ainult põhiseaduse järgi,» seisab kineastide pöördumises.

Alles sügisel ekraanile jõudev film, mis kannab alapealkirja «Romanovite dünastia saladus», käsitleb priimabaleriin Matilda Kšessinskaja saatust ja kuulsat armulugu troonipärija Nikolaiga, kellest saab hiljem tsaar Nikolai II.

Filmi on juba ette süüdistatud usklike tunnete solvamises, nõutakse prokuratuuri sekkumist ja seda näidata kavatsevaid kinopidajaid on ähvardatud kuni süütamisteni välja. «Iga reklaamplakatit või afišši, kus on kirjas informatsioon filmi «Matilda» linastamise kohta, käsitletakse kui teie soovi alandada õigeusu pühakuid ja provotseerida «Vene Maidani»,» seisab näiteks organisatsiooni «Õigeusklik riik – püha Venemaa» avalduses, mille said filmilevitajad jaanuaris.

Nikolai II on kuulutatud Venemaal pühakuks.

Kineastide pöördumises nimetatakse ka teisi viimasel ajal aset leidnud tsensuurijuhtumeid, näiteks ooperi «Tannhäuser» keelamist, skulptor Vadim Siduri tööde rüüstamist nõukogude avangardi väljapanekul ja proteste Ermitaaži näitusepoliitika vastu. Kõigi nende taga seisavad end õigeusklikeks aktivistideks nimetavad tegelased.

Kirjale on alla kirjutanud Venemaa kinoliidu juht Andrei Proškin, Pavel Lungin, Vitali Manski, Boriss Hlebnikov, Andrei Plahhov, Pavel Kostomarov ja teised rohkem või vähem tuntud filmindustegelased.

«Matilda» esilinastus peaks olema 25. oktoobril. Peaosades on poola näitlejatar Michalina Olszańska ja saksa näitleja Lars Eidinger, kõrvalosades Danila Kozlovski, Ingeborga Dapkunaite, Sergei Garmaš, Jevgeni Mironov jt.  

Filmi teemat on käsitletud ka Coryne Halli raamatus «Keiserlik ­baleriin. ­Matilda ­Kšessinskaja ja Romanovid», mis ilmus eesti keeles 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles