Virtuaalkäe vaatamine võib füüsilist valu leevendada

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõela pealt pilgu ära pööramine võib hoopiski valu suurendada.
Nõela pealt pilgu ära pööramine võib hoopiski valu suurendada. Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Ehkki süsti saamisel kiputakse pilku ära pöörama, võib nõela vaatamine hoopiski valu vähendada. Sama kehtib ka virtuaalreaalsuses, vahendas New Scientist.

2009. aastal näitaksid Londoni Ülikooli Kolledži teadlased Patrick Haggard ja Matthew Longo, kuidas oma enda keha vaatamine võib valu vaigistada. Sellisele tulemusele jõudsid nad siis, kui nad vabatahtlike kehale laseritega valu tekitasid. Oma keha vaadanud osalejad tundsid vähem valu, kui teisele objektile keskendunud vabatahtlikud. Aju-uuringud näitasid, et põhjus peitus valu tundmisega seotud aju piirkonna vähemaktiivseks muutumises.

Pärast seda hakkasid nad aga efekti erineval moel katsetama. Nii loodi ka kuulus kummikäe illusioon, kus  inimese käe kõrvale pannakse kummikäsi nii, et tema enda käsi jääb vaateväljast välja. Kui mõlemat kätt pintslitega puudutada, jääb inimestele mulje, et kummikäsigi kuulub nende keha juurde.

Edasi tahtsidki uuringu autorid teada, kas kummikäe vaatamine võiks inimese enda käes esinevat valu leevendada. Senised eksperimendid on andud vastuolulisi tulemusi, kus mõnel puhul see on tõesti nii, ent teisel puhul mitte. Teadlased usuvad, et erinevusi võib põhjustada kummikäe asukoht.

Selle hüpoteesi kontrollimiseks vaatasid Barcelona Ülikooli teadlased efekti olemasolu virtuaalreaalsuse kaudu. Nende teadusartikli tulemused avaldas ajakiri Journal of Pain. Eksperimendis osalejatele pandi pähe virtuaalreaalsuse kiiver, tänu millele said eksperimendi korraldajad kummikäe asukohta pidevalt muuta. Samal ajal tekitati osalejate kätele veidi valu. Uuring näitas, et kui kummikäsi oli inimese enda käele lähemal, oli nende valulävi kõrgem.

Sellised tulemused annavad lootust, et tulevikus võiks virtuaalreaalsusest abi olla valuliste protseduuride juures, sest virtuaalreaalsuse kaudu saaks inimene oma kehas ise valu vähendada.

Loe põhjalikumalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles