Härma kool laiendab õhtust vahetust

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miina Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg loodab, et õhtupoolset vahetust pole edaspidi tarvis järk-järgult vanemaile klassidele laiendada.
Miina Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg loodab, et õhtupoolset vahetust pole edaspidi tarvis järk-järgult vanemaile klassidele laiendada. Foto: Kristjan Teedema

Uus riiklik õppekava ning üleminek ingliskeelsele rahvusvahelisele süvaõppeprogrammile 11. ja 12. klassis tingib ruumikitsikuses Miina Härma gümnaasiumis õhtupoolse vahetuse sisseseadmise ka kolmandates klassides.


Viimased aastad on õhtupoolses vahetuses õppinud Härma kooli kaks esimest ja kaks teist klassi. Praegused teise klassi õpilased ei pääse hommikusse vahetusse aga veel tulevalgi sügisel, sest gümnaasiumis lisanduvad rühmatunnid ning üks uus süvaklass nõuavad lisaruumi.

«Edaspidi on ruumi juurde tarvis ka põhikoolis, sest loodusainetes tulevad soovituslikud rühmatunnid,» rääkis Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg.

Lapse päev pikeneb

Tartu Ülikooli eesti keele lektor Maigi Vija nentis, et tema pojale tähendab õhtuse vahetuse jätkumine kahjuks pikki päevi, sest ainsad trennid, kuhu ta minna saab, algavad pärast viit.

«Treeneriga oli tegelikult juba kokku lepitud, et sügisel hakkab laps koos teistega päevases trennis käima, kuid nüüd lükkub see võimalus aasta võrra edasi,» nentis Vija. «Väga kahju, et nii otsustati, aga saame hakkama.»

Tartu Ülikooli eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop, kelle last muudatus samuti puudutab, tõdes, et laste huviringe on õhtuse vahetusega raske sobitada. Samas peab ta õhtuse vahetuse laiendamist paratamatuks sammuks laste parema hariduse nimel.

«Mida rohkem on lastel valikuvõimalusi ja väiksemates rühmades õppetööd, seda enam on neil võimalusi ise küsida ja arutleda,» tähendas Sutrop. «Rahvusvaheline õppeprogramm, mida Miina Härma gümnaasium tahab juurutada, on ka väga väärt uuendus. See aitab õpilastel õppeaineid omavahel seostada ja teadmisi mõtestada.»

Ene Tannberg ütles, et temaga pole ükski lapsevanem nördimuse avaldamiseks ühendust võtnud, kuigi pärast 28. veebruari, kui direktor e-kirja laiali saatis, ta selleks valmistus. «Varem on olnud lapsevanemaid, kes on lausa soovinud õhtuse vahetuse jätkumist pärast teist klassi, sest laps käib hommikuti trennis ega taha rühma vahetada,» vahendas Tann­berg.

Ta lisas, et õhtuse vahetuse kehtestamine tervele esimesele kooliastmele on isegi loogiline, sest lubab arukamalt korraldada söögivahetunde ning laste ühisüritusi. Tannberg meenutas, et 15 aastat tagasi käidi kahes vahetuses esimesest viienda klassini.

Ruumi tarvis igal juhul

Rahvusvaheline süvaõppeprogramm (International Baccalaureate Diploma Programme – toim), mida Härma kool loodab eeloleval sügisel alustada ühe uue, kuni 20 õpilasest koostatava 11. klassiga, valmistab õpilasi ette ülikooliõpinguiks Eestis või välismaal.

«Näiteks Riias on IBD-programmi kool, millest igal aastal pääseb paar õpilast ilma eksamiteta otse Cambridge’i Ülikooli,» märkis Tannberg.

IBD-programmi juhtmõte on pakkuda võimalikult paindlikku ainete valikut kuuest ainerühmast: emakeel, võõrkeeled, ühiskonnaained, loodusained, matemaatika ja lisavalikaine. Enam kui 3000s programmiga liitunud koolis, mis on laiali 139 riigis, on kokku üle 877 000 õpilase.

«Kuid ruumi on meil juba sel sügisel juurde vaja ka siis, kui meil tänavu IBD-programmi alustada ei õnnestu,» rõhutas Tannberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles