Sotsiaalkomisjon jätkab kanepi legaliseerimise arutelu (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkomisjon jätkab ravikanepi legaliseerimise arutelu.
Sotsiaalkomisjon jätkab ravikanepi legaliseerimise arutelu. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas täna huvigruppide ja ekspertidega kaht kollektiivset pöördumist ravikanepi ja kanepituru reguleerimise küsimuses, kuid konkreetsetele seisukohtadele täna ei jõutud.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Helmen Küti sõnul kuulas komisjon erinevaid arvamusi, kuid ei langetanud otsuseid.

Esimese pöördumise esitaja Elver Loho tegi arutelul ettepaneku, et kanep võiks olla seadustatud meelelahutuslikul eesmärgil alkoholi asendajana alates 21. eluaastast. Samuti soovis Loho, et kollektiivse pöördumise arutelu käigus kuulaks sotsiaalkomisjon ka Euroopa arste ja patsiente.

Erakonna Eestimaa Rohelised kollektiivse pöördumise esindaja Aleksander Laane hinnangul ei ole ravikanepi reguleerimine keeruline ning tema sõnul tõestab seda Saksamaa parlament, kus hääletati hiljuti ühehäälselt ravikanepi kasutamise poolt.

Eesti Arstide Liit oli seisukohal, et kanepi meditsiinilise näidustuse regulatsiooni Eestis ei pea muutma, kuna puuduvad tõenduspõhised uuringud, mis tooksid välja eelised võrreldes teiste kasutusel olevate ravimitega. Kanepipreparaadid on vajadusel haigetele kättesaadavad, kuid seni on vajadus nende järele olnud nullilähedane.

Eesti Perearstide Seltsi, Eesti Psühhiaatrite Seltsi, sotsiaalministeeriumi ja terviseameti esindajad ei näinud samuti vajadust muuta seadust, mis reguleerib kannabinoidide kasutamist meditsiinilisel näidustusel. Sotsiaalministeeriumi eesmärk on vähendada nii legaalsete kui illegaalsete uimastite tarvitamist.

«Ekspertide hinnangul on tänane regulatsioon piisav, et kasutada kanepit meditsiinilisel näidustusel. Komisjon teeb otsuse esmaspäevasel istungil, kuidas petitsioone edasi menetleda,» selgitas sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles