Legendaarne küla ärkas taas ellu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koguva küla.
Koguva küla. Foto: Liis Treimann

Sünnisaarele naasnud muhulased on täitnud uue eluga legendaarse Koguva küla, kus üle pikkade aastate taas kord igal hommikul lapsi kooli saadetakse.

«Tegu on erakordse sündmusega Koguva küla ajaloos, kus pole 20 aastat ühtegi last olnud ja nüüd on neli, kes käivad koolis, ja viies, kes käib lasteaias,» ütles lapsevanem ja Koguva Laasu talu perenaine Kadri Tüür Saarte Häälele.

Oma helge pea, kultuurilembuse ja sportlike saavutuste eest on Koguva koolilapsed Romet Noor, Andrus Jõeleht ja õde-venda Roosi ja Lauri Pehlak teeninud rahvalt imetlust väljendava Koguva geeniuste hüüdnime. Kõik kolm noormeest õpivad Muhu põhikooli viiendas klassis, pisut noorem Roosi on kaks klassi tagapool ning koolieelik Margus Jõeleht käib lasteaia vanemas rühmas.

Kui Romet Noor ja vennad Jõelehed elasid enne Koguvasse asumist Tallinnas, siis Roosi ja Lauri olid mõnda aega tartlased. «Siin on palju rahulikum, Tallinnas oli iga päev sellist võistlust ja pinget peal,» ütles Romet Noor. «Isegi kui õpetajad ei ole meil võib-olla Eesti tipud, on õppetöö ikkagi väga pinev ja hästi korraldatud,» leidis Lauri Pehlak.

Koguva külavanem Hilja Tüür ütles, et nii palju koolis käivaid lapsi pole Sõgedate külas olnud rohkem kui pool sajandit. Külavanema nüüd juba 31-aastane poeg veetis suurema osa lapsepõlvest omaette. «Siis ei olnud külas rohkem temaealisi lapsi, mängukaaslasi ei olnud absoluutselt,» rääkis Hilja Tüür. «Poisil oli nii igav, et mängis kanadele kitarri.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles