Linnaosavalitsus: sissekirjutuspettused on haruldased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orav Mustamäel 5. korruse rõdul
Orav Mustamäel 5. korruse rõdul Foto: Sigrid Suu-Peica

Et elukoha registreerimine ei anna inimesele mingeid õigusi sellele elamispinnale, ei ole sissekirjutuspettused väga sagedased.

Näiteks Tallinna Mustamäe linnaosa ametnike mälu järgi on neid viimase kümmekonna aasta jooksul ilmsiks tulnud umbes 4-5.

«Eelkõige on need seotud Euroopa Liidu kodanikega (Läti-Leedu-Soome),» sõnas linnaosa avalike suhete juht Ülo Veldre. «Kõik need juhtumid on antud ka politseile uurida, aga tagasisidet selles osas pole. Seetõttu on väga raske öelda, mis otseselt on neid inimesi kallutanud elukohateatise võltsimisele,» lisas ta.

Veldre lisas, et ilmselt on sageli probleemi põhjus selles, et omanikud ei taha üürnikke sisse kirjutada – kas üüritulude varjamiseks või hirmust, et sissekirjutis annab üürnikule mingid õigused ja konfliktide korral muudavad temast nii-öelda lahtisaamise raskemaks.

Tänane Postimees kirjutas juhtumist, kus Mustamäel elav naine sai oma postkasti saabunud valijakaardi järgi teada, et täiesti võõras inimene on end tema koju registreerinud tema allkirja võltsides. Pettur põhjendas oma tegu sellega, et vajas sissekirjutust Mahtra gümnaasiumis tööle asumiseks.

«Linnaasutustel ega koolidel ei ole ega ka tule nõuet omada rahvastikuregistri järgset elukohta ehk n-ö sissekirjutust Tallinnas,» kinnitas Tallinna haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar. Gümnaasiumi direktorilt ei õnnestunud Postimees.ee’l täna kommentaari saada.

Sissekirjutuspettuste puhul tekib küsimus, miks inimene seda vajab. Elukoht peab registreeritud olema nii sotsiaalkindlustushüvitiste saamiseks kui ka näiteks juhtimisõiguse saamiseks, aga ka valimas käimiseks.

Eri omavalitsustel pakuvad oma elanikele aga erinevaid soodustusi. Näiteks kõigub omavalitsuseti sünnitoetuse ja lapsetoetuse suurus, peredele on oluline veel võimalus laps soovitavasse lasteaeda või kooli panna. Tallinna elanikel on pealinnas odavam sõita ühistranspordiga, pensionäridele makstakse pensionilisa, eakate juubelitoetust. Harku vald jõudis esimesena maamaksu kaotamiseni oma valla elanikele. Tallinna uus abipakett annab mitmeid soodustusi ja võimalusi töötutele, aga kõik omavalitsused maksavad sotsiaaltoetusi ikka otse oma elanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles