Relvauurijad hakkavad Trumpi eest andmeid peitma

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvad
Relvad Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS

Esmalt võtsid teadustöö kaitsmise ette kliimateadlased ja nüüd teevad seda ka relvade mõju uurijad.

Info kliimamuutuste kohta kadus Valge Maja kodulehelt juba 20. jaanuaril, mil Donald Trump Ameerika Ühendriikide presidendiks vannutati. See tekitas aga vägivalla ennetamise uurijas Magdalena Cerdás külmavärinaid, sest ta teadis, mida see ka tema uuritava valdkonna jaoks tähendada võib, vahendas Wired.com

Nii hakkas Cerdá enda ja kolleegide kogutud andmeid relvade mõju kohta alla laadima ning palus sama teha ka teistel USA statistikat koguvatel ametitel.

Vägivalla Ennetamise Programmi juht Garen Wintemute oli selleks juba valmis, sest tema sõnul pole see esimene kord, kui USAs võimuvahetuse järel andmeid kaitsta tuleb. Tema sõnul oli näiteks George Bushi võimule tulles võimatu avaldada 2001. ja 2002. aasta ülevaateid musta relvaturu kohta. Veel enam, uuringu autoritel kästi kõik raportikoopiad hävitada. Seekord on nad aga Wintemute'i sõnul targemad ja praegu käib visa töö selle kallal, et kõik seni kogutu turvaliselt talletada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles