Challengeri katastroofis alles jäänud jalgpall on ISSil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Challengeri meeskond  alates vasakult ülevat: Ellison Onizuka, Mike Smith, Christa McAuliffe, Dick Scobee, Greg Jarvis, Ron McNair ja Judith Resnik
Challengeri meeskond alates vasakult ülevat: Ellison Onizuka, Mike Smith, Christa McAuliffe, Dick Scobee, Greg Jarvis, Ron McNair ja Judith Resnik Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

USA kosmoseagentuuri NASA kosmosesüstik Challenger plahvatas 28. jaanuaril 1986. aastal vaid 73 sekundit pärast starti tahkekütusekiirendi tihendi purunemise tõttu, hukkusid kõik pardal olnud seitse astronauti.

Challengeri tükid kukkusid Atlandi ookeani, nende seast leiti ka astronaut Ellison Oniziuka poolt missioonile kaasa võetud jalgpall, mis nüüd on Rahvusvahelises kosmosejaamas (International Space Station – ISS), edastab Daily Mail. 

Ellison Onizuka poolt kaasa võetud jalgpall pärines ta tütre kooli, Texase Houstoni Clear Lake keskkooli jalgpallimeeskonnalt Falcon  ja sellele on kõikide meeskonnaliikmete nimed.

Rohkem kui 30 aastat pärast tragöödiat on see pall koos astronaut Shane Kimbroughiga ISSil kui mälestus Challengerist ja Oniziukast.

Kimbrough postitas sotsiaalmeediasse foto, millel on jalgpalli näha ISSi mooduli akende juures lendamas, juures tekst «see pall oli saatuslikul päeva Challengeri pardal, tegemist on astronaut Ellison Onizuka tütre Janelle'i kooli jalgpallimeeskonna palliga».

Onizuka oli oma tütre jalgpallimeeskonna toetaja, kandes meeskonna järgi hüüdnime Falcon Dad (Kotkaisa), kuid Kotkaisa on ka astronaut Kimbrough.

«Falcon Dad ja ISSi 50. missiooni juht Shane Kimbrough võttis kosmosesse kaasa tüki meie kooli ajalugu. See pall ei jõudnud kosmosesse Challengeriga, kuid jõudis ISSile,» teatas  Clear Lake’i kool oma leheküljel.

Challengeri katastroofis elu kaotanud seitse astronauti olid Christa McAuliffe, Gregory Jarvis, Judith Resnik, Francis Scobee, Ronald McNair,  Michael Smith ja Ellison Onizuka.

Missiooni juht oli Francis Scobee ja Christa McAuliffe oli selleks lennuks spetsiaalse ettevalmistuse saanud õpetaja, kes pidi kosmosest tunde andma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles