Tööandjad toetavad sotsiaalmaksu lae ettepanekut

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate Keskliidu juht Toomas Tamsar.
Tööandjate Keskliidu juht Toomas Tamsar. Foto: Toomas Tatar

Eesti Tööandjate Keskliit toetas veebruari alguses peaminister Jüri Ratasele saadetud kirjas Eesti Vabaerakonna fraktsiooni algatatud sotsiaalmaksuseaduse täiendamise seaduse eelnõud, millega tehakse ettepanek kehtestada töötasu ülempiir, millest alates sotsiaalmaksu ei maksta.

Sotsiaalmaksu lae kehtestamine on tööandjate hinnangul õiglane ja majanduse arengu seisukohalt vajalik.

«Sotsiaalmaksutulust rahastatakse riiklikku ravi- ja pensionikindlustust, Reeglina ei tarbi kõrgepalgaline töötaja riiklikku ravikindlustust neli korda rohkem kui nt mediaanpalka teeniv inimene. Lagi sotsiaalmaksukohustusele on seda enam õigustatud, kui ka töötaja enda pension enam sissetulekust ei sõltu,» leidis liit.

Samuti on tööandjate hinnangul sotsiaalmaksu lagi vajalik seetõttu, et valitsus on kehtestanud astmelise tulumaksuvaba miinimumi, millest kaotavad kõrgepalgalised töötajad.

Sotsiaalmaksu lae kehtestamine tööandjate liidu kirja järgi majanduslikult kasulik kõigile elanikele, kuna Eesti majandus on faasis, kus jätkusuutlikuks äritegevuseks vajatakse eelkõige innovatsiooni ja see omakorda eeldab kõrgkvalifitseeritud tööjõu olemasolu. Kõrgkvalifitseeritud tööjõud on ka kõrgelt tasustatud.

Erinevalt eksiarvamusest, et sotsiaalmaksu lagi on kasulik vaid pankadele ja IT-ettevõtetele, võidaks sotsiaalmaksu laest tervikuna kõige rohkem hoopis tööstussektor, väidavad tööandjad.

«Tööstussektor üksi moodustab 16 protsenti Eesti majandusest ja vajab just praegu innovatsiooni, et konkurentsivõimet parandada. Tootlikkuse kasvu ja töökohtade säilimise kaudu võidaksid sotsiaalmaksu laest ka need, kelle enda palk piirmäärani ei ulatu. Sotsiaalamaksu lagi motiveeriks ka omanikutulu asemel rohkem palka maksma ja vähendaks töösuhte varjamist,» seisis tööandjate keskliidu Ratasele saadetud kirjas

«Seega, kui valitsus soovib parandada kas maksulaekumist, majandust või madalapalgaliste elujärge, tuleb muuhulgas innustada ja motiveerida kõrgkvalifitseeritud tööjõudu ning kõrge palga maksmist sotsiaalmaksu lae kehtestamisega. Lisaks tuleb jagada sotsiaalmaksukoormus töötaja ja tööandja vahel, vähendada sotsiaalmaksuvaba miinimumi ning motiveerida ettevõtjaid töösuhte varjamist vähendama läbi optimaalse maksukoormuse ja suurema õigusselguse,» väitsid tööandjad.

Vabariigi valitsuse istungi päevakorras on täna arvamuse andmine sotsiaalmaksuseaduse täiendamise seaduse eelnõu kohta, mille Vabaerakond esitas riigikogu menetlusse taas 11. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles