Sa käitud valesti: kümme uue ajastu kohtingureeglit

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Daniel Garcia / PantherMedia / Scanpix

Kohtingutel käimine oli vanal heal ajal palju lihtsam – sellega nõustub vist peaaegu iga vallaline inimene, kes tänapäeva kohtingurakendustest ja muutuvatest seksuaalsetest vabadustest tüünes maailmas hingesugulast leida püüab. On tõesti kätte jõudnud aeg visata vana kohtingutel käimise etiketiraamat aknast välja ning võtta omaks uued reeglid.

New York Post toob meieni reeglid, mida me kõik arvasime tõele vastavat, kuid mis tasub ära unustada.

Vana reegel: käi vaid ühe inimesega korraga kohtamas.

Uus reegel: alati võib kuskil keegi parem oodata.

Tinderi-sugused rakendused on meie kohtingumaailma piire tohutult avardanud ning muutnud normiks korraga mitme inimesega deitida. Seda efekti nimetatakse ilmajäämise hirmuks (FOMO ehk fear of missing out) – inimestel hingab alati kuklas hirm, et kuskil on keegi parem ootamas. Oluline on aga olla partneritega avatud ning selgelt väljendada oma soove.

Vana reegel: ära saada tekstisõnumeid.

Uus reegel: teksti aga, lihtsalt ära liiale mine.

Möödas on ajad, kui tundide kaupa telefonitoru otsas istuti ja flirditi – nüüd käib kõik tekstisõnumite ja vestlusakende vahendusel. Teksti teel on tore flirtida, aga lihtsalt jälgi, et su vestluse toon oleks kerge ja humoorikas.

Vana reegel: mees maksab.

Uus reegel: rüütellikkus pole surnud, kuid sellel on erinevaid vorme.

Kõik on kokkulepete küsimus – üldiselt eeldatakse, et on viisakas, kui mees esimesel kohtingul maksab, kuid sealt saab aretada edasi dialoogi, et järgmine kord maksab naine. LGBT paaride hulgas on maksmise «kord» veelgi ebaselgem.

Vana reegel: mehed peavad tegema esimese sammu.

Uus reegel: ka naised võivad teha esimese sammu.

Mõnikord on ka mehed ebalevad ja hirmul esimese sammu tegemise ees, nii et pole midagi halba selles, kui sa ise kuti välja kutsud. Näiteks kohtingurakendus Bumble on spetsiaalselt ehitatud nii, et vaid naised saavad teha avakäigu (selleks, et vältida virtuaalahistamist). Kohe kindlasti on päris paljud mehed sellise asjade käiguga rahul.

Vana reegel: sa pead ootama kolm päeva, enne kui ta uuesti välja kutsud.

Uus reegel: kontaktivõtmist tahtlikult edasi lükata on nõme.

Tänapäeval peetakse üsna nõmedaks seda reeglit, et sa pead pärast kohtingut kolm päeva ootama, enne kui kutiga uuesti ühendust võtad. Selle aja jooksul võib ta olla käinud juba kolmel järgmisel kohtingul teiste inimestega. Arvestades, kui väga me kõik pidevalt võrgus ja ühenduses oleme, on tobe mängida kättesaamatut. Keegi ei taha deitida inimesega, kes teeb talle tere ütlemise imelikuks.

Vana reegel: ei mingit seksi enne kolmandat kohtingut.

Uus reegel: katsetage keemiat niipea, kui see tundub õige.

Match.com viis läbi uuringu, millest selgus, et 48 protsenti millenniumi-lastest seksivad juba enne esimest kohtingut, et teada saada, kas tõmme üldse on olemas. Kui särts on olemas, siis pole ju mõtet aega raisata!

Vana reegel: jututeemad olgu neutraalsed.

Uus reegel: on okei rääkida isiklikel ja intiimsetel teemadel.

On aina tavapärasem, et inimesed tahavad potentsiaalset partnerit kohates kiirelt teada saada, millised on tema väärtused, veendumused ja minevik. Kui varem peeti poliitikast ja endistest suhetest rääkimist ebasoovitavaks, siis nüüd on see uus norm.

Vana reegel: viimase minuti kutse pole lahe.

Uus reegel: viimase minuti kutse on hea ajasäästja.

Vanasti tähendas viimase minuti kutse seda, et sa olid kellegi teine valik ning soovitavaks peeti väärikuse säästmiseks kutsele ära öelda. Kohtinguäpid on selle pea peale pööranud – sa võid kellegagi Tinderis 45 minutit rääkida ja homseks dringi kokku leppida ning selles pole midagi imelikku, vaid säästab kõigi aega – mis siis, kui teil on suurepärane klapp?

Vana reegel: üheöösuhted ei tule järgmisesse päeva kaasa.

Uus reegel: korra ühenduses, alati ühenduses.

Vanasti võisid sa kellegagi voodis lõpetada ja teda enam mitte kunagi kohata, kuid tänases sotsiaalmeediailmas on üsna tõenäoline, et te satute jälle võrgus kokku. Kuigi mõned inimesed kurdavad, et privaatsus on kadunud, siis tegelikult ei ole asjalood väga halvad – üheöösuhtest võib areneda ju alati midagi muud ning paari nädala möödudes võib võimalus kontakti saada viia uute toredate asjadeni.

Vana reegel: kohting peab toimuma peenes restoranis.

Uus reegel: Netflix and chill.

Möödas on päevad, mil kohtinguks peeti vaid peene restorani külastamist. Tänapäeval piisab vaid sellest, kui te koos mõnd kuuma sarja vaatate. Isegi,  kui te pärast ei seksi, on teil millestki rääkida. Match.com-i läbiviidud uuring näitas, et millenniumi-lapsed tunnevad 270 protsenti eelmistest generatsioonidest tõenäolisemalt tõmmet inimese vastu, kellele meeldivad samad sarjad, mis neile endile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles