LHV analüütik: Merko ja Nordeconi kasumid ei rõõmustanud

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko Ehituse ehitusplats.
Merko Ehituse ehitusplats. Foto: Erik Prozes

LHV analüütik Joonas Joost ütles, et Merko puhaskasumi langus oli aasta lõpus prognoositust märksa suurem ning Nordeconi kasum paranes vaid nõrga võrdlusbaasi tõttu, samas paraneb käive mõlemal ettevõttel.

Joosti sõnul prognoosis LHV küll Merko Ehituse puhaskasumi langust võrreldes 2015. aasta IV kvartaliga (14.7% võrra), kuid 68%-line langus aasta viimase kvartalis osutus oluliselt suuremaks kui eeldati. Ta märkis, et ettevõtte ehitustegevuse brutokasumlikkus oli äärmiselt madal (brutokasumi marginaal vaid 1,6% vs viimase kolme aasta keskmine kvartaalne näit 7,2%), mis oli ka peamine oodatust madalama kasumi põhjus.

«Erinevad tegurid panustasid madalasse kasumlikkusesse, aga üldist fooni annab tihe konkurentsiolukord turul, » nentis ta. «Ka mõningad ühekordsed tegurid panustasid madalasse kasumlikkusesse, mis annab alust eeldada, et järgnevatel kvartalitel olukord päris nii hulluks ei kujune.»

Positiivse poole pealt olid kaks arendusprojekti, mis esialgselt pidid valmima 2017 aasta alguses, valminud juba aasta lõpus ning nende projektide korterite müük toetas Merko Ehituse IV kvartali tulemusi, lisas Joost. «Suuresti sellest tulenevalt kujuneski Merko Ehituse IV kvartali käive oodatust 14% kõrgemaks. Samuti tooksin välja ligi 62 miljoni euro mahus uute ehitustööde lisandumine portfelli, mis oli üsna ootuspäraselt üle keskmise tulemus,» lausus Joost.

Joost nimetas üllatuslikult juhatuse ettepanekut maksta välja 41 senti dividende aktsia kohta, mis teeb kasumi väljamakse kordajaks 118,5%.

Nordecon küll parandas puhaskasumit, kuid see tulenes suuresti eelmise aasta IV kvartali nõrgast võrdlusbaasist, mil ettevõte sai 3 miljonit eurot kahjumit Ukraina finantsvarade allahindlusest, rääkis Joost. «Võrreldav kasum langes seekord 8.3% ning jäi siiski ka väga oluliselt (45,7%) oodatud kasumist madalamaks, » märkis ta. 

Sarnaselt Merko Ehitusele tulenes oodatust madalam kasum Joosti sõnul peamiselt ehitustegevuse madalast brutokasumlikkusest (4,8% marginaal; viimase kolme aasta kvartaalne keskmine 5,8%). «Ka Nordeconi puhul võib välja tuua oodatust 22% kõrgema käibe ning üsna ootuspäraselt juurde lisandunud uusi ehitustöid kokku 47 miljoni euro väärtuses,» ütles Joost. «Viimase kolme aasta jooksul on see olnud ka keskmine kvartaalne tase.»

Samuti väärib Joosti sõnul positiivselt esile tõstmist asjaolu, et ettevõte on pankade suhtes muutunud turvalisemaks, mis väljendub selles, et esimest korda üle kuue aasta ületab pangalaenude pikaajaline osa laenude lühiajalist osa.

Merko Ehituse puhaskasum langes eelmisel aastal 38,8 protsenti 6,1 miljonile eurole, müügitulu kasvas samas 0,4 protsenti 252 miljoni euroni. 

«Oli keeruline aasta, mil vaatamata aktiivsele elamuehitusele Baltimaade pealinnades ei toimunud kasvu ehitusturul tervikuna ning mitmendat aastat on madalseisus ka riiklikud investeeringud infrastruktuuri objektidesse. Meie infrastruktuuri ehitusvaldkonna tegevusmaht jäi 2016. aastal selgelt alla ootuste,» ütles AS-i Merko Ehitus juhatuse esimees Andres Trink pressiteate vahendusel.

Nordeconi puhaskasum oli mullu 3,9 miljonit eurot, aasta varem oli näitaja 174 000 eurot. Ehituskontserni käive kasvas aastaga 26 protsenti 183,3 miljoni euroni. Nordeconi kontserni brutokasum 2016. aastal oli 11 miljonit eurot, aasta varem oli see 9 miljonit eurot. Brutokasumlikkus oli 6 protsenti, aasta varem 6,2 protsenti. «Järjest tihedamaks muutuvates konkurentsitingimustes on kontserni brutokasumlikkus võrreldes eelmise aastaga mõnevõrra vähenenud,» teatas Nordecon börsile. 

Ehitusfirma Nordecon AS juhatuse esimees Jaano Vink teatas täna, et ei jätka ettevõtte juhina pärast kehtiva lepingu lõppemist tänavu juulis. 

«Viisteist aastat Nordeconi juhina on olnud äärmiselt haarav ning väljakutseid pakkuv teekond, kuid ühel hetkel tuleb olla aus nii enda kui oma meeskonna vastu ning anda teatepulk üle, et areng jätkuks,» rääkis Vink.

Vink on juhtinud Nordeconi alates 2002. aastast ning lahkub ettevõttest omal soovil. «Olen alati arvanud, et juhi vahetus peab toimuma ajal, mil ettevõte toimib hästi ja täna võib öelda, et see hetk on käes.»

Nordeconi aktsia langes täna Tallinna börsil 1,52 protsenti ja Merko aktsia 1,09 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles