Milline viirus teeb sinu seadmest tellise?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mobiilsete seadmete rünnakute sagedus on kahe aastaga neljakordistunud. Pahavara alamliike on mitmeid, kuid üks ohtlikumatest on lunavara, mis muudab seadme täiesti kasutuskõlbmatuks, kirjutab tehnoloogiaportaal Digitark.

Mis on lunavara?

Telefonides ja tahvelarvutites leviv lunavara on nagu ekraanilukk, mis blokeerib ligipääsu seadmele. Ligipääsu taastamiseks nõutakse seadme omanikult lunaraha. Nõutud raha maksmine ei tähenda aga, et ligipääs seadmesse taastatakse.

Kuidas lunavara minu nutiseadmesse pääseb?

Lunavara loojad meelitavad inimesi klikkima SMS-i või e-maili teel saadetud pealtnäha kahjututele linkidele. Samuti leidub ohtlikke linke foorumites ja paljudel veebilehtedel.

Lunavara maskeeritakse tihti rakenduseks sh antiviiruse rakenduseks – avanenud aknas näidatakse viirusetõrjeprogrammi imiteerivat reklaami, mis väidab, et telefon või arvuti on nakatunud. Bännerile klikkides jõutakse Google Play keskkonnaga sarnasele lehele, kus soovitatakse allalaadida nakatunud programm. Samuti võivad häkkerid halbade veebilehtede linke kuvada ka täiesti kahjututes rakendustes, nagu näiteks WhatsApp.

Üks lunavara tüüpidest on police ransomware, mis väidab, et seade on lukustatud õiguskaitseorgani poolt ja et seadme omanik on läinud seadusega vastuollu ja peab tasuma trahvi.

Keskmiselt nõutakse ligipääsu taastamiseks 300-500 eurot.

Mõnikord nõutakse “vastutasuks” ka nakatunud lingi jagamist. Sageli aga ei taastata ligipääsu pärast makse teostamist või siis taastatakse see näiliselt (viirus tegutseb seadmes edasi ja on valmis uuesti aktiveeruma). Varjatud lunavara suudab seadmes tuvastada vaid tõhus turvatarkvara.

Mida teha kui nutiseade on juba viirusega nakatunud, loe juba lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles