Esimene pilk Eestis üles võetud filmile tööliste paradiisist

Tiit Tuumalu
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Igitee» tegevus leiab aset Nõukogude Karjala kolhoosis.
«Igitee» tegevus leiab aset Nõukogude Karjala kolhoosis. Foto: Kaader filmist

Soome riigi sajandaks sünnipäevaks valmiva mängufilmi «Igitee» tootjad on välja lasknud esimese reklaamklipi, mille ühes kaadris on ülevaatlikult näha ka linateose peamine tegevuspaik – kolhoos Hopea.

Spetsiaalselt seks puhuks Varangule rajatud kolhoos kujutab filmis töörahva paradiisi, mille asutasid 1930ndatel Nõukogude Karjalasse saabunud Ameerika soomlased, kes uskusid siiralt kommunismi.

Filmi peategelane Jussi Ketola satub Soomes paremradikaalse, antikommunistliku Lapua liikumise küüsi, kuid tal õnnestub põgeneda üle piiri, kus ta NKVD valvsa pilgu all astub ühte sellisesse tulevikukolhoosi. Paraku muutub paradiis üsna pea põrguks, kui algab Stalini suurpuhastus.

«Ketola näeb ja kogeb asju, mille toimumist ei usuks üksi vaataja, kui need sündmused poleks päriselt aset leidnud,» seisab sünopsises. Film põhineb Antti Tuuri raamatul «Igitee» ja selle lavastas AJ Annila.

Peategelast Jussi Ketolat kehastab Soome üks tuntumaid filminäitlejaid Tommi Korpela. Eestlased on kaasatud kõrvalosadesse (Hendrik Toompere, Lembit Ulfsak jt) ja massistseenidesse.

Ligemale kolme miljoni euro suuruse eelarvega film on tervikuna üles võetud Virumaal. Kaastootjaks on Taska Film, loomingulisse gruppi kuuluvad eestlastest veel kunstnik Kalju Kivi, kostüümikunstnik Eugen Tamberg ja monteerija Tambet Tasuja.

Filmi esilinastus on septembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles