Krimmi numbrimärgiga autod võivad vabalt Eestisse siseneda (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa võttis 2014. aasta juunis Krimmis kasutusele autonumbrid regioonimärgiga 82.
Venemaa võttis 2014. aasta juunis Krimmis kasutusele autonumbrid regioonimärgiga 82. Foto: Aleksei Pavlišak / TASS / Scanpix

Venemaa annekteeritud Krimmis väljastatud autonumbritega sõidukid võivad vabalt üle piiri Eestisse sõita, kuid välisministeeriumi ning politsei- ja piirivalveameti kinnitusel ei tähenda see, et Eesti tunnustaks Krimmi annekteerimist.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) andmetel sisenes eelmisel aastal Venemaalt Eestisse üheksa sellist sõidukit, mille numbrimärk kandis Krimmi tähistavat regiooninumbrit 82.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhtivpiirivalveametnik Priit Järvpõld ütles Postimehele, et piiriületuse tingimused Euroopa Liidu välispiiril on paika pandud Schengeni piirieeskirjaga.

«Kõik piirangud sealhulgas sanktsioonidest tulenevad piirangud kehtestatakse Euroopa välispiiril ühtselt. Krimmi regioonitunnusega Vene Föderatsiooni registrimärkide suhtes pole Euroopa Liitu sisenemisel täiendavat piirangut kehtestatud, mistõttu ei ole piiratud ka nende numbritega Eestisse sisenemine,» rääkis Järvpõld.

Eelmisel aastal ELi välispiiri kaudu Eestisse tulnud üheksa Krimmi regioonitunnusega sõiduki reisijatel on olnud seaduslik alus riiki sisenemiseks, mistõttu pole nende piirületust tõkestatud.

«Kuna sisepiiril piirikontrolli ei toimu, siis pole teada, kas sellise numbrimärgiga sõidukeid on Eestisse liikunud näiteks Soome või Läti kaudu,» lisas Järvpõld.

Välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova ütles Postimehele, et Krimmi numbritega autode Eestisse lubamine ei tähenda kindlasti seda, et Eesti tunnustaks Krimmi annekteerimist.

«Eesti jätkab Krimmi annekteerimise puhul kindlat mittetunnustamise poliitikat. Euroopa Liit on sanktsioonide ja piirangute kehtestamisel olnud ühtne ja Eesti järgib ka selles küsimuses ühiseid kokkuleppeid,» lausus ta.

Regiooninumber 82 ei pruugi alati tähendada, et sõiduk on pärit Krimmist

Venemaa võttis 2014. aasta suvel pärast Krimmi annekteerimist sealsetel sõidukitel kasutusele regiooninumbri 82. Samas ei pruugi sellist numbrit kandvad sõidukid alati olla pärit annekteeritud Krimmist.

Nimelt on uudisteportaali Fontanka andmetel Venemaal valmistatud regiooninumbriga 82 registreerimismärke kokku 1,7 miljonit. Samas on Krimmis vaid umbes 450 000 sõidukit, seega on selliseid autonumbreid üle.

Peterburi regiooninumber on 178, kuid eelmise aasta lõpus said selle seeria numbrid otsa. Tõenäoliselt tulevad Peterburis kasutusele numbriga 278 või 778 registreerimismärgid, kuid ametlikku otsust uute numbrite kohta seni veel tehtud ei ole. Kuni uute numbrimärkide kasutuselevõtmiseni väljastatakse Peterburis ajutiselt uutele autodele Krimmi regiooninumbriga autonumbreid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles