Peipsil tihedas udus eksinud kalurid vajasid kaldale pääsemiseks abi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talikalastaja Peipsi järvel.
Talikalastaja Peipsi järvel. Foto: Kristjan Teedema

Peipsi järvel vajas eile pärastlõunal abi mitu kalurit, kes ei suutnud järvele laskunud tihedas udus ise kallast leida.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja sõnul sai häirekeskus hätta sattunud kalameestest esimese teate kella 14.50 ajal, kui piirivalvurite abi vajasid kaks tõukekelkudega järvele kalastama läinud meest. Piirivalvurid palusid udus eksinutel sihi otsimise lõpetada ja ühele kohale paigale jääda.

Telefonivestluse ja radarivaatlusega selgitati välja kalameeste võimalik asukoht ning Varnja mootorpaaditoimkond sõitis neid otsima. Umbes pool tundi pärast teate laekumist leiti nad järvelt üles ning toimetati ühes varustusega Varnja kordoni juurde. Maa otsimisest väsinud kalurid arstiabi ei vajanud.

Teine teade abi vajanud kalurist saabus kella 15.20 paiku, kui häirekeskusesse helistas hommikul Meerapalu sadamast järvele kalastama läinud ja jääl eksinud mees. Kallast otsides oli ta välja jõudnud piiritähisteni, kus piirivalvurid palusid tal abi saabumiseni oodata.

Piirivalve mootorsaanipatrull leidis eksinud kaluri elusa ja tervena. Kaldale aitasid ta toimetada Meerapalu sadamasse suundunud kalurid, kes liikusid järvejääl saanidega.

Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits ütles, et orientiiri kaotamise korral tuleb jääda ühele kohale paigale ning viivitamatult ühendust võtta lähima kordoniga. «Järvele minnes tuleks kaasa võtta lisaks kalastusvarustusele ja isikut tõendavale dokumendile ka laetud mobiiltelefon, milles on kordoni kontaktnumber. Lisaks tuleks turvalisuse tagamiseks kaasa võtta navigatsioonivahend, jäänaasklid ja päästevest,» märkis ta.

Samuti soovitas ta kaluritel enne jääle minekut tutvuda jääoludega ning vajaduse korral küsida kordonist lisainfot. Kordonis registreerida ka jalgsi jääle minek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles