ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb Põhja-Korea raketikatsetusega seoses (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juhtkond jäi värske raketikatsetusega rahule.
Põhja-Korea juhtkond jäi värske raketikatsetusega rahule. Foto: STR/AFP

USA, Jaapan ja Lõuna-Korea teatasid pühapäeval, et soovivad ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumist seoses Põhja-Korea viimase raketikatsetusega.

"USA koos Jaapani ja Lõuna-Koreaga avaldasid soovi ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumiseks seoses Põhja-Korea ballistilise raketi katsetusega 12. veebruaril," ütles ÜRO eestkõneleja.

Põhja-Korea võimude hinnangul oli nädalavahetusel korraldatud raketikatsetus edukas, edastas esmaspäeval riiklik uudisteagentuur KCNA. KCNA uudises märgitakse, et katsetust jälgis Põhja-Korea liider Kim Jong-un isiklikult ja kesktegevusraadiusega Pukguksong-2 näol on tegemist uutmoodi strateegilise relvaga, mis võimaldab transportida tuumalõhkepäid.

Tegemist oli Põhja-Korea esimese raketikatsetusega pärast Donald Trumpi saamist USA presidendiks. Trump kinnitas pärast Põhja-Korea ballistilise raketi katsetust Ühendriikide täielikku toetust Jaapanile ja Lõuna-Koreale.

Põhja-Korea korraldas eelmisel aastal kaks tuumakatsetust ning ridamisi raketikatsetusi. Stalinistliku riigi juht ütles uusaastakõnes, et Pyongyang on mandritevahelise ballistilise raketi väljatöötamise lõppfaasis.

Lõuna-Korea kaitseministeeriumi hinnangul on Pyongyangil 2016. aasta lõpu seisuga relvakõlblikku plutooniumi umbes 50 kilogrammi, millest piisab umbes 10 tuumapommi valmistamiseks. Kaheksa aasta eest oli riigil väidetavalt 40 kilogrammi relvakõlbulikku plutooniumi.

Arvatakse, et Põhja-Korea üritab astuda 2017. aastal suuri edusamme relvasüsteemis, mis suudab tabada Ühendriikide mandriosa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles