Teadlased annavad nõu: kuidas aidata depressioonis partnerit? (2)

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

Võib tunduda, et kui partner on depressioonis, on lihtsaim lahendus temast eemale tõmbuda, kuid tegelikult on parim viis teda aidata, pakkudes talle veelgi enam armastust.

Sellisele järeldusele jõudsid Alberta ülikooli teadlased. Suhete uurimisele keskendunud teadur Matthew Johnson tõdeb, et eemale tõmbumise asemel enda kokku võtmine ning partneri depressiooniperioodil toetamine on tema vaimse tervise hüvanguks.

«Kui partner pingutab, et stressi leevendada, võib see ennetada vaimsete häirete süvenemist ning hoida ka suhtetervist,» kinnitab Johnson. Stress nõuab osa nii füüsilisest kui ka vaimsest tervisest ning samuti mõjutab lähisuhte tervist. Toeks olemine aga aitab depressioonis partneril olukorraga paremini hakkama saada. «Stressi kogedes oleme eriti haavatavad ning ilmselt just seetõttu on partneri toel nii pikaajaline kasulik mõju,» ütleb Johnson.

Tema hinnangud põhinevad uuringul, mille käigus jälgiti rohkem kui tuhandet paari. Avastati, et näiteks meeste enesehinnang tõusis, kui nad said partnerile depressiooniperioodil toeks olla. «Oma partnerile abi andmine pani neid end hästi tundma,» selgitab Johnson. Kui naised kogesid mehe abi ja tuge, siis paranes ka nende enesehinnang ja tulevikus olid depressioonihood leebemad.

Uuring näitas ka, et kõrge enesehinnanguga naised ja vähemate depressioonisümptomitega mehed said üldiselt partneritelt rohkem tuge. Johnson usub, et selle taga on lihtne põhjus: «Inimesed, kelle vaimne tervis on juba paremas seisus, on ka osavamad abi paluma ning omal käel paremini raskustega toime tulema, kuid samas pole tõenäolisemalt tegemist inimestega, kes kõige rohkem partneri toest võidaksid.»

Johnson lisab, et partnerile raskel hetkel abi pakkumine ei ole kindlasti lihtne. «Kui keegi on depressioonis ja heitleb madala enesehinnanguga, võib ta nähvata ja end teise peal välja elada,» selgitab Johnson. «Kui inimene näeb, et talle pakutakse abi, süvendab see ainult tunnet, et tal ongi seda abi vaja ning lisab pinget end kokku võtta.»

Negatiivse reaktsiooni korral soovitab Johnson pakkuda «nähtamatut abi». «Uuringud näitavad, et sa võid pakkuda abi, millest partner teadlikki pole – näiteks pesta ära mustad nõud, mida ta pole veel märganud. Sa võid olla abiks, lihtsalt ära rõhuta seda.»

Lisaks võid sa depressioonis partnerile olla alati olemas, kui ta soovib rääkida ning praktilisel tasandil võtta enda õlule igapäevase logistika korraldamise, isegi kui see pole tavaliselt sinu ülesanne.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles