USA ei nõua Iisraeli ja Palestiina konfliktis enam kahe riigi lahendust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiritara Netiv Haasaras.
Piiritara Netiv Haasaras. Foto: AMIR COHEN/REUTERS

USA ei nõua enam tulevikus Iisraeli ja Palestiina konfliktis kahe riigi lahendust, kui rahu saavutatakse teiste vahenditega, anonüümsust palunud Valge Maja allikas.

Valge Maja kõrge ametniku sõnul ei hakka USA tulevikus enam dikteerima rahulepingu tingimusi, vaid toetab iga lahendust, millega mõlemad pooled nõus on.

«Kahe riigi lahendus, mis ei too kaasa rahu, pole eesmärk, mida keegi sooviks saavutada,» tõdes tundmatuks jääda soovinud ametnik. «Eesmärk on rahu. Kas see tuleb kahe riigi lahendusena või kui pooled tahavad midagi muud kokku leppida, siis toetame me seda.»

USA president Donald Trump võõrustab täna Valges Majas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahut ja eeldatavasti väljendab oma soovi olla vahendajaks konfliktile lahenduse leidmisel.

Trumpi administratsioon ei reageerinud kuigi valuliselt Iisraeli hiljutisele teatele 6000 uue asunduskodu ehitusloa andmisest, mille ülejäänud maailm hukka mõistis. Ühendriikide president märkis siiski, et see ei aita rahu saavutamisele tõenäoliselt kaasa.

USA eelmine president Barack Obama kritiseeris Iisraeli asundustegevust väga teravalt, mis põhjustas kahe riigi suhete märgatava jahenemise. USA eksvälisminister John Kerry rõhutas korduvalt, et ainus viis Iisraeli ja palestiinlaste vahel kestev rahu saavutada on leppida kokku kahe riigi lahenduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles