ERJK: Keskerakond peab riigieelarvesse kandma 110 000 eurot anonüümseid annetusi (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Poolteist aastat Keskerakonna sularaha liikumist uurinud erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) tegi eile parteile ettekirjutuse kanda riigieelarvesse 110 000 eurot, mille erakond on komisjoni hinnangul paari aasta eest anonüümsete annetustena saanud; kokku ähvardab Keskerakonda eri rikkumiste eest pea 320 000 euro tasumine.

ERJK esimehe Ardo Ojasalu sõnul asus komisjon asja uurima juba üle-eelmise aasta suvel, kui komisjoni nõunikud avastasid, et aastaaruande kohaselt oli Keskerakonnal 2014. aasta lõpu seisuga kassas äärmiselt suur sularahajääk. Kui 2013. aasta lõpus oli partei sularahajääk kassas veidi üle 59 000 euro, siis aasta hiljem oli seda juba 174 427 eurot. «Sellest meil tekkis küsimus, miks peaks üks ratsionaalselt käituv juriidiline isik hoidma nii suures ulatuses sularaha kassas,» meenutas ta.

Komisjon käivitas Keskerakonna suhtes kontrollimenetluse, mille käigus sooviti parteilt suure sularahakäibe ja selle kajastamise kohta selgitusi, kuid need polnud Ojasalu sõnul veenvad. «Meil süvenes kahtlus, et tegemist ei ole reaalselt sularahakassas oleva rahaga, vaid pigem on tegemist bilansis puudujäägi kajastamisega kassareal,» ütles ta.

Mullu suvel saatis ERJK Keskerakonda ka erakorralise audiitorkontrolli, et selgitada, mis täpselt partei raamatupidamises toimub. Ojasalu sõnul kinnitas audiitor, et kogu ulatuses ei saanud raha kassas olla ehk bilansis näidatud summad ei ole tõesed. «Hiljem andsime Keskerakonnale taas võimaluse esitada selgitusi ja leidsime ka ise veel täiendavaid tõendeid,» rääkis ta ja lisas, et kokkuvõttes ei suutnud Keskerakond tõendada, et aruandes näidatud raha kassas olemas oli.

Ojasalu sõnul on samas näha, et Keskerakond on viinud panka küllaltki suuri summasid. Kui Keskerakond väidab, et tegu on rahaga, mis on viidud panka kassast, komisjoni arvates ei ole kassas aga raha olnud, siis järelikult on raha Ojasalu sõnul tulnud kuskilt mujalt. «Eeldame, et meile ei ole antud aruandluses korrektset informatsiooni, ja käsitleme seda anonüümsete annetustena,» ütles ta.

Anonüümsed annetused on Eestis keelatud ja kui nende päritolu ei ole võimalik tuvastada, peab erakond kandma need riigieelarvesse. ERJK eile välja saadetud ettekirjutuse järgi peabki Keskerakond eelarvesse kandma kokku 110 100 eurot ning tegema seda 30 päeva jooksul. Samas on erakonnal võimalik ettekirjutus ka halduskohtus vaidlustada.

Keskerakonna peasekretär Jaak Aab ütles Postimehele, et ei ole jõudnud ettekirjutusega veel põhjalikult tutvuda, kuid plaanib seda teha ja küsida ka juriidilist nõu. Seejärel peab erakonna juhatus tema sõnul otsustama, kas ettekirjutus vaidlustada või raha ära maksta. «Käigu pealt ma ei saa öelda, et hakkame seda kohe täitma,» lausus Aab.

Savisaare eest peaks erakond maksma 194 000 eurot

Aasta algul otsustas Keskerakond täita oma endisele esimehele Edgar Savisaarele tehtud ettekirjutuse ning tagastada Tallinna linnale pea 117 000 eurot, mille linn kulutas 2013. aasta kohalike valimiste eel valimisreklaamidele. Keskerakonnal on Savisaare ettekirjutuse täitmiseks aega neli kuud – kokkuleppe järgi tasub partei alates veebruarist iga kuu 15. kuupäevaks neljandiku summast. Keskerakonna pressiesindaja Andre Hanimägi ütles täna BNSile, et esimene osamakse on tehtud.

Maksu- ja tolliamet on teatanud, et kuna seesugust kingitust käsitletakse erisoodustusena, tuleb Keskerakonnal summalt tasuda lisaks üle 77 000 euro sotsiaal- ja tulumaksu. Kokku peab erakond oma endise esimehe eest maksma 193 918,8 eurot. Peasekretär Aab ütles BNSile, et erakond soovib veenduda erisoodustusmaksu lisamise seaduslikkuses. «Maksuameti juristid hindavad selle maksu seaduslikkust ja vastuse peaksime saama järgmise nädala alguses,» lisas ta.

Keskerakond on praeguseks kaasatud ka Tallinna ettevõtlusametis töötava kunagise abilinnapea Jaanus Mutli ja Põhja-Tallinna vanema kunagise asetäitja Priit Kutseri samasisuliste ettekirjutuste täitmise menetlusse. Mutli peab linnale hüvitama Savisaarega solidaarselt 7333 ja Kutser 1234,8 eurot.

Lisaks on komisjon reklaamikulude tagasimaksmiseks ettekirjutuse teinud Põhja-Tallinna linnaosa endisele vanemale Karin Tammemäele ja abilinnapeale Arvo Sarapuule. Ettekirjutuse on juba täitnud Tammemägi, kes maksis kepikõnnitreeringute reklaami eest eelmise aasta lõpus linnale tagasi 268,8 eurot. Hiiu staadioni avamise reklaamil figureerinud Sarapuu 3666,7-eurose ettekirjutuse üle on kohtuvaidlused alles pooleli, kusjuures halduskohus otsustas suvel ettekirjutuse tühistada.

Bussireklaamide eest tasus erakond 13 338 eurot

Eelmise aasta lõpuks täitis Keskerakond kohtuvaidluste järel komisjoni ettekirjutuse, mis luges Keskerakonna noortekogu riigikogu valimiste eelse reklaamikampaania erakonnale tehtud keelatud annetuseks.

Komisjon leidis, et 2014. aasta novembris kuuks ajaks Tallinna bussidele ilmunud plakatid reklaamisid tegelikult Keskerakonda, ehkki nende eest tasus MTÜ Keskerakonna Noortekogu. Reklaami kinnimaksmist tuleb komisjoni hinnangul käsitleda erakonnale tehtud juriidilise isiku annetusena, mis on keelatud ja tuleb seaduse kohaselt tagastada. Kokku tasus Keskerakond oma noortekogule augustist detsembrini igakuisete maksetena 13 338 eurot.

Eelarvesse kanti 11 030 eurot annetusi, lisandus 10 000-eurone karistus

Mullu kandis Keskerakond riigieelarvesse 11 030 eurot aastate eest anonüümselt saadud annetusi. Kuigi algul vaidlustas Keskerakond erakondade rahastamise järelevalve komisjoni sellegi ettekirjutuse halduskohtus, võttis partei kaebuse üle-eelmise aasta lõpus tagasi ja tasus summa kahes osas eelmise aasta alguses.

Ettekirjutus puudutas 2010. ja 2011. aasta annetuste registris kajastatud sularahaannetusi, mille Keskerakond deklareeris tagantjärele 2012. aasta kevadel ning mis viisid erakonna peasekretäri Priit Toobali dokumendi võltsimises süüdistatuna kohtu alla. 2015. aasta lõpus jäi Toobal nii võltsimises kui lisaks ka eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises riigikohtu otsusega lõplikult süüdi.

Otsuse kohaselt võltsis Toobal viit erakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi, et erakond saaks kasutada teadmata päritoluga sularaha. Võltsitud orderid pidid näitama, et sularaha, mille Toobal Keskerakonna kassasse maksis, on inimestelt saadud annetus, mida erakond tohib vastu võtta.

Kuna Toobal pani võltsimise toime erakonna peasekretärina Keskerakonna huvides, jäi riigikohtu otsusega kuriteos juriidilise isikuna süüdi ka Keskerakond, kellele kohus mõistis 10 000-eurose rahalise karistuse.

Pooleli on vaidlus ilma autori loata pildikasutamise üle

Harju maakohus rahuldas mullu kevadel osaliselt hagi Keskerakonna ja keskerakondlase Lauri Laasi juhitud MTÜ Vaba Ajakirjandus vastu ja mõistis neilt fotograaf Jill Greenbergi autoriõiguste rikkumise eest välja vastavalt 2800 ja 9800 eurot. Kohus nõustus, et Keskerakond ja Kesknädala väljaandja kasutasid 2011. aastal ilma loata Greenbergi fotot, rikkudes nii tema varalisi ja mittevaralisi õigusi.

Keskerakond kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse, mis omakorda peaks otsuse langetama reedel.

Seeriast «Nutvad lapsed» pärit fotot kasutati Kesknädala reklaamis, mis kutsus eraldama Ärma talule kuluvat raha lasteaedadele, reklaamile vajutades avanes Kesknädala tellimise hinnakiri.

Keskerakond on osaline ka Savisaare kriminaalasjas

Edgar Savisaare kriminaalasjas süüdistab prokuratuur Keskerakonda ulatusliku keelatud annetuse vastuvõtmises, mille eest näeb karistusseadustik kohtus süüdimõistmisel ette rahalise karistuse. Täna toimus Harju maakohtus esimene eelistung, millele järgneb teine eelistung 21. märtsil. Kriminaalasja sisuline arutamine peaks kõigi eelduste kohaselt algama juunis ning kestma aasta lõpuni.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles