Suri kauaaegne YLE korrespondent Eestis Ulla-Maija Määttänen (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Helsingis suri eile 69-aastasena Soome rahvusringhäälingu YLE kauaaegne korrespondent Eestis Ulla-Maija Määttänen.

Määttänen suri ootamatult ägenenud haiguse tõttu, teatas YLE.

Üle 40 aasta YLEs töötanud Määttänen läks pensionile 2011. aastal.

President Arnold Rüütel andis 2005. aastal Ulla-Maija Määttänenile Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärgi.

Ulla-Maija Määttänen oli YLE korrespondent Eestis aastatel 1991-1997, seejärel alates 2000. aastast kuni pensionile minekuni.

Määttänen alustas YLEs tööd Seinäjoe korrespondendipunktis, sealt läks ta edasi üleriigiliste tele- ja raadiouudiste toimetajaks ning seejärel YLE Eesti korrespondendiks.

YLE raadio uudistejuht Kaisa Jaakkola meenutas, et ta küsis 1980. aastate keskel toimetuses, kes tahab hakata õppima eesti keelt. Määttänen tõusis püsti ja ütles, et tema on vabatahtlikult valmis alustama keeleõpingutega. Kuna Määttänen oskas juba eesti keelt, oli sündmuste loogiline jätk tema siirdumine Eesti korrespondendiks.

Määttänen helistas Estonia huku ööl Lennart Merile

Ajakirjanik ja praegune rahvusringhäälingu juhatuse liige Ainar Ruussaar on meenutanud, et Ulla-Maija Määttänen oli üks esimesi inimesi Eestis, kes sai 1994. aasta septembris teada parvlaeva Estonia hukust ja ta helistas kohe ka president Lennart Merile.

Ruussaar meenutas kaks aastat tagasi Postimehes, et Soome Yleisradio tollane korrespondent Ulla-Maija Määttänen sai juhtunust öösel teada oma raadiokolleegilt. Ta püüdis Tallinnas informatsiooni saada erinevatelt päästeteenistuse ja valitsuse telefoninumbritelt, millele aga keegi ei vastanud.

«Mulle meenus minu isa kunagine ütlus, et kui on väga tähtis asi, helista presidendile. Ma helistasin Lennart Meri lauatelefonile ja ta oli esimene, kes telefoni vastu võttis,» rääkis Määttanen hiljem ETVle antud intervjuus. President Meri oli talle omase tööstiili kohaselt kas ärkvel või äratatud, igatahes oli ta sellel ööl üks väheseid inimesi Eestis, kes valdas mingisugustki informatsiooni.

Adudes põhjanaabritelt saadud informatsiooni kaudu juhtunu tõsidust, palus riigipea saata õnnetuskohale päästetöödele appi laevu ning olla eriti Hiiumaa arstidel valmis päästetuid vastu võtma.

Määttänen vahendas Soomele muu hulgas uudiseid Eesti iseseisvuse taastamisest, Eesti ühinemisest Euroopa Liidu ja NATOga ning pronksiöö sündmustest.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles