Skandaalne rokikuningas abiellus 13-aastase tüdrukuga, kes oli tema sugulane

Epp Petrone
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerry Lee Lewis oma naisega
Jerry Lee Lewis oma naisega Foto: Petrone Print

«Jerry Lee Lewis – abielus oma teismeeas nõoga», «Politsei uurib: rokikuninga kolmas abikaasa polegi 15, vaid 13!». Seesuguste lehepealkirjadega algas skandaal, mis lõpetas Jerry Lee Lewise tähelennu.

Katkend Epp Petrone värskest raamatust «Inspireerivad armastuslood läbi aegade».

Oli aasta 1958. Hiljuti Elvis Presley rock'n' roll'i kuninga troonilt lükanud Jerry Lee Lewis saabus oma esimesele Inglismaa-turneele. Jerry kaks äsja avaldatud singlit läksid uskumatult hästi, tõustes esikohale kõigis popmuusika stiilides ühekorraga. Ka üldises plaadiläbimüügis oli ta teinud maailmarekordi, jättes Elvise hiigelnumbri seljataha. Kontserdid Inglismaal olid ette välja müüdud. Hollywoodis oli alustatud mängufilmi tema uue singli põhjal.

Uhkelt nagu kukk olevat Jerry Lee Lewis marssinud Londoni lennuväljal reporterite rõngasse. Ent üks ajakirjanikest märkas neidu, kes koos rokikuninga bändi ja saatjatega lennukilt maha astus.

«Vabandage, kes te olete?» astus ta seina ääres seisva tüdruku juurde.

Too põikles häbelikult, et pole eriti tähtis isik ning et tähelepanu peaks olema Jerryl ja tema muusikal. «Ma olen ta naine,» poetas piiga lõpuks.

Plahvatas pomm

Lewise mänedžer oli üritanud skandaali vältida ja katsunud teha Jerryle selgeks, et ta jätaks oma verinoore naise koju. Mees oli uhkelt keeldunud: «Kus olen mina, sinna tuleb ka minu abikaasa!»

Daily Mirrori 26. mai 1958 esikaas
Daily Mirrori 26. mai 1958 esikaas Foto: ©1999 Credit:Topham Picturepoint / Scanpix

Paratamatusega leppinud korraldusmeeskond otsustas hoida Jerry abielu võimalikult salajas... Aga õnnetuseks polnud sellest plaanist teavitatud 13-aastast Myrat. «Nad pidasid mind nooreks plikakeseks, kellega ei tasunud midagi arutada,» rääkis Myra aastaid hiljem ühes intervjuus. «Ma arvasin, et mind hoitakse tagaplaanil sellepärast, et Jerry tahab mind segadusest ja sahmimisest eemal hoida. Kui keegi oleks mulle maininud, et hoia oma väike suu kinni ja ära reeda, et sa oled Jerry naine – loomulikult oleksin saanud saladuse hoidmisega hakkama! Seda, et olin teinud vea, nägin kohe. Reporter jooksis teiste ajakirjanike juurde ja lausa karjus oma uudist!»

Umbes tunni jooksul oli see teada kõigil Londoni lehtedel ja hotellis alanud pressivastuvõtule saabus rekordarv reportereid. Jerry Lee Lewis kehitas õlgu ning vastas ründavatele küsimustele laisa üleolekuga. «Jah, olen küll abielus, mis siis?», «Kui vana?... 15. Ei, see pole liiga noor. Ta on naine!», «See on meie ja jumala vaheline asi» kõlasid tema vastused.

Õhtul toimus kontsert pooltühjale ja vaikivale saalile, kust lendas lava poole tomateid ning hõikeid «Lapserüvetaja!» ja «Pervert!». Skandaal kogus iga lehenumbriga hoogu: pinnale kerkis, et Jerry oli valetanud oma kaasa vanuse kohta ning et tegelikult on ta eelmine abielu alles lahutamata... Järgmistel päevadel tuli ridamisi teateid kontsertide tühistamisest, tagatipuks saabus Inglismaa valitsuse ametlik nõue, et Lewis kui korra ja sündsuse vastu eksinu peab riigist lahkuma.

«Lakkuge saba!» oli Jerry Lee Lewise viimane sõnum Inglismaa reporteritele enne, kui ta astus uuesti lennukisse. «Ma olen abielus tüdrukuga, keda armastan, ja see pole teie kuradi asi!»

Armastusloo algus

Kuigi sugulased, ei olnud Jerry ja Myra varem teineteist näinud. Samuti polnud Jerry eriti lähedane oma onupoja Jayga, Myra isaga. Suguvõsas oli teada, et Jerry on musikaalne: vanemad olid maja panti pannes ostnud talle kasutatud klaveri, mille virtuoosse käsitsemise noormees uskumatult kiiresti omandas. Teada oli ka Jerry metsik loomus. Usklike vanemate poolt piiblikooli saadetud, ei suutnud ta oma tungile vastu panna ja mängis ühel pühapäeval kiriku orelil rock’n’roll’i töötluses oodi jumalale, mispeale ta heideti koolist välja.

Metsikud olid ka tema naissuhted. Esimene abielu lõppes kiiresti, kuigi lahutus jäi vormistamata. Teine abielu sõlmiti siis, kui esimene oli veel ametlikult täies jõus, ja kui see segadus pisikese perekondliku skandaalina välja tuli, ei pidanud Jerry vajalikuks teist abielu selle purunedes lahutada – sest see polnud nagunii ametlik!

Sel õhtul istus Myra oma vanemate köögilaual ja tegi matemaatika kodutööd, kui helises telefon. Sugulane Jerry olevat sattunud kusagile lähedusse ning paluvat öömaja. «Tal oli seljas punane särk, jalas kauboisaapad,» meenutas Myra hiljem. «Ja temas oli midagi metsikut, vaba!»

Tulnud üheks ööks, jäi Jerry oma nõo peresse elama mitmeks kuuks. Jayga koos lõid nad uue bändi ja proovisid saada oma demoga jalga ukse vahele Memphises asuvas plaadistuudios. Just selle stuudio omanik oli avastanud Elvis Presley. Hall kardinal ise puhkas parajasti kusagil kuurordis, kui muusikud kohale marssisid. Niipea, kui stuudioomanik oli puhkuselt naasnud ja demomaterjali kuulanud, pakkus ta lepingut. Lewise uut moodi, jultunult seksikas stiil ajas kiiresti pöördesse raadiokuulajad, aga läbimurdeks sai kolmeminutiline esinemine teles, kus ta klaveriklahve küünarnukkide ja jalgadega tagudes ning kehaga akrobaatikatrikke tehes suutis luua esmaklassilist kehaväristamismuusikat. Enamikule vaatajatest oli see revolutsioon – esimene tõeline rock’n’roll'i-kogemus. Jerry plaatide läbimüük hüppas järgmisest päevast lakke, samuti esinemishonorar...

Samal ajal jätkus Myra ja Jerry lähenemine. Tüdruk oli 13-aastane, tal polnud boyfriend'i, aga nii mõneski mõttes oli ta küps. Näiteks juhtis ta autot ja oskas hästi süüa teha. Jerry oli 22. Kõrvaltvaatajate sõnul olid noored paljuski sarnased: neile meeldis lapsikult naerda, koos autoga kihutada, teineteist lollide tempudega ehmatada.

Myra vanemad ei kahtlustanud midagi, kui noored vahel poole ööni kahekesi teleka ette itsitama jäid. Ent kui Jerry oma ringreisidelt kümme korda ööpäevas Myrale helistas, tekkisid kahtlused. Ema ähvardas Myrat: kui südaöised telefonimaratonid ei lõpe, saadab ta tüdruku karmi korraga internaatkooli.

Aga oli juba hilja. Ühel päeval sõitis Jerry Myraga linnast välja ja tegi talle abieluettepaneku. «Kas nüüd või mitte iialgi!» kõlas see talle omasel ultimatiivsel moel. Myra kõhklused kõrvaldas ta kiirelt: mis sest, et tolle ema ja isa ei tea, saabki neile üllatuse teha. Mis sest, et tüdruk veel nii noor – on ju isegi nende suguvõsas küllalt teisigi, kes sama noorelt või sugulasena paari heitnud. (See vastab tõele: 1950. aastatel oli USA lõunaosariikide töölisperedes levinud nii väga varajane kui ka veresugulastevaheline abielu.)

Tunni aja pärast seisis paar juba altari ees, koos kahe juhuslikult leitud tunnistajaga. Samal õhtul ei julgenud Jerry oma üllatust värskele äiapapale veel paljastada. Järgmisel päeval leidsid Myra vanemad aga tüdruku toast abielutunnistuse. Jay jooksis püstoliga vehkides plaadistuudiosse Jerryt tapma, mänedžer sai õnneks ukse vahelt kinni keerata ja pidas maha keerukad läbirääkimised. «Kes teab, nende loost võib ju isegi asja saada?» oli sõnum raevukale isale. Jerryt omakorda üritas mänedžer keelitada: «Hea küll, olete abielus, armastate... Aga palun ära sellest meediale räägi!»

(Jätkub raamatus «Inspireerivad armastuslood läbi aegade».)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles