Stoltenberg: NATO kiitis heaks lõuna sõlmkeskuse loomise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Imago/Xinhua

NATO kaitseministrid kiitsid kolmapäeval heaks lõuna strateegilise suuna jaoks sõlmkeskuse loomise Napolis asuvas alliansi ühendväejuhatuses, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

"NATO seisab silmitsi väljakutsetega, mis on keerukamad kui kunagi varem pärast külma sõja lõppu ning allianss vastab sellele. Lähis-Idast ja Põhja-Aafrikast lähtuvate ohtude tõrjumine on osa sellest vastusest," ütles Stoltenberg Brüsselis NATO peakorteris kaitseministrite kohtumise esimese päeva lõppedes.

Uuest keskusest saab sõlmpunkt NATO teadlikkuse suurendamisel piirkonnast lähtuvatest väljakutsetest ja meie võimest neile vastata, sõnas ta. "Keskuses asub tööle umbes 100 inimest, kes hakkavad hindama võimalikke ohte ja lävima partnerriikide ja -organisatsioonidega."

Stoltenberg lisas, et sõlmkeskuse loomine on kõigest osa NATO lõunatiivale suunatud algatustest. "Me tõhustame ka eelplaneerimist ning hoogustame väljaõpet ja õppusi, kaasates muuhulgas NATO reageerimisjõude (NRF)." 

Kaitseministrid arutasid peasekretäri sõnul ka ühist luure-, seire- ja õhuluurevõimekust. "See koondab infot NATO AWACS lennukitelt ning liikmesriikide ressurssidelt maismaal, merel, õhus ja kosmoses. Õige pea saadetakse Sitsiiliasse seiredroonid, mis hakkavad luurepilti panustama," lausus Norra ekspeaminister.

Stoltenbergi sõnul otsustasid ministrid töötada AWACS-lennukite vananemise järgseks ajaks umbes 2035. aasta paiku välja neid asendavad võimed. "See aitab meil tulla toime väljakutsetega lõunanaabruses, toetada meie kaitsevõimet ja heidutust mis tahes ohu vastu." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles