Madise näeb alkoaktsiisi kergitamises vastuolu põhiseadusega (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Jaanus Lensment

Õiguskantsler Ülle Madise (pildil) avaldas riigikogu esimehele Eiki Nestorile adresseeritud kirjas seisukoha, milles kuulutas mullu 19. detsembril otsustatud alkoholiaktsiisi lisatõusu põhiseadusega vastuolus olevaks, sest selle otsusega rikuti õiguspärase ootuse põhimõtet.

«Riigikogu oli 2015. aastal kasutanud reguleerimistehnikat, mis andis aastateks 2017 ja 2018 ettevõtjatele lubaduse aktsiisimäärasid mitte tõsta. /.../ Tähtajalist lubadust murdes rikuti põhiseaduse §-s 31 sätestatud ettevõtlusvabadust koosmõjus põhiseaduse §-st 10 tuleneva õiguspärase ootuse põhimõttega,» leidis õiguskantsler.

Rahandusminister Sven Sester ütles, et õiguskantsler ei näe vastuolu mitte selles, mida valitsus on teha soovinud, vaid selle tegemise viisis ehk peamiselt selles, kas riik saab teha muudatusi seadusega kindlaks määratud aktsiisitõusudes. «Tegemist on küllaltki vastuolulise ja juriidiliselt nüansirohke teemaga. Me analüüsime õiguskantsleri argumente ning sõltub riigikogu otsusest, kas see küsimus jõuab riigikohtusse,» lausus ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles