Valitsus kaalub olümpiavõitjatele makstava toetuse suurendamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Erik Prozes

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva tõstatab järgmise aasta riigieelarve aruteludel Eesti Olümpiakomitee (EOK) ettepaneku suurendada olümpiavõitjatele makstavat toetust.

Olümpiavõitja riikliku toetuse tõstmiseks tegi mullu oktoobris ettepaneku EOK, mille presidendi Urmas Sõõrumaa sõnul on toetus olnud juba aastaid 640 eurot kuus. Ettepaneku kohaselt võiks toetus kasvada Eesti keskmise palgani ehk peaaegu kahekordseks. Statistikaameti viimased andmed pärinevad mullu kolmandast kvartalist, mil keskmine palk oli 1119 eurot.

Kultuuriminister Indrek Saar üles eile, et valitsus ei ole ettepaneku suhtes ühist seisukohta veel kujundanud, kuid kultuuriministrina peab ta olümpiavõitjate tunnustamist oluliseks ja toetab olümpiavõitja toetuse määra muutmist.

«Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva on tulenevalt EOK ettepanekust pöördunud kirjalikult rahandusministeeriumi poole ettepanekuga tõsta 2018. aasta riigieelarves olümpiavõitja riiklik toetus keskmise töötasu tasemele. Spordi eest vastutava ministrina olen valmis 2018. aasta riigieelarve läbirääkimistel toetama sotsiaalkaitseministri ettepanekut,» kinnitas Saar riigikogu reformierakondlasest liikme Jüri Jaansoni kirjalikele küsimustele vastates.

Jaanson tõi oma küsimustes esile, et toetuse määr pole muutnud alates spordiseaduse vastuvõtmisest 2005. aastal. Kui toona oli toetuse suurus umbes 1,25 keskmist palka, siis praegu moodustab see keskmisest palgast vaid umbes 55 protsenti.

EOK andmetel saavad olümpiavõitja toetust Jaan Talts, Jüri Tarmak, Svetlana Tširkova-Lozovaja, Jaak Uudmäe, Erika Salumäe, Mait Riismann ja Ivar Stukolkin, sel aastal lisandub toetuse saajate hulka ka Tiit Sokk. Toetuse suurendamine nõuaks komitee hinnangul riigieelarvest umbes 30 000 eurot lisaraha.

Spordiseaduse kohaselt on olümpiavõitja toetuse arvutamise aluseks toetuse määr, mis kehtestatakse igal aastal riigieelarvega. Toetuse maksmiseks on raha ette nähtud sotsiaalministeeriumi valitsemisala eelarves, sest toetuse taotlusi menetleb ja toetust maksab sotsiaalkindlustusamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles