Hiina peaminister: meie probleemid Lähis-Ida omadega ei sarnane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina peaminister Wen Jiabao ütles tänasel pressikonverentsil, et riik peab asuma poliitilise reformi teele, kuid ühtegi uut ettepanekut ei avaldanud.
Hiina peaminister Wen Jiabao ütles tänasel pressikonverentsil, et riik peab asuma poliitilise reformi teele, kuid ühtegi uut ettepanekut ei avaldanud. Foto: SCANPIX

Hiina peaminister Wen Jiabao lükkas täna tagasi väite, et Hiinat võib ähvardada sarnane saatus Lähis-Idale, kus on puhkenud suured meeleavaldused, kuid möönas, et valitsus on mures inflatsiooni ja muude probleemide pärast.

«Seisame silmitsi äärmiselt hirmuäratavate ülesannetega ja keeruliste kodu- ja välismaiste olukordadega,» vahendas AFP Weni sõnu pärast kompartei istungjärgu lõppu toimunud iga-aastasel pressibriifingul.

Võimuerakond maadleb suurte probleemidega, nagu inflatsioon, ohjeldamatu korruptsioon, keskkonnareostus ja maatülid, mille käigus kinnisvaraarendajad ja kohalikud omavalitsused viskavad elanikke kodudest välja.

Seepärast on riigi juhtkond vaadanud murega, et sarnaste probleemide tõttu on rahvas araabia maades viimastel kuudel võimulolijate vastu üles tõusnud. Wen aga siin paralleele Hiinaga ei näe.

«Oleme jälginud tähelepanelikult rahutusi mitmes Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riigis. Usume, et pole õige samastada Hiinat nende maadega,» märkis Wen.

Peaminister ütles, et valitsuse esmane eesmärk on ohjeldada inflatsiooni, mis on Hiinas tõstnud toidu ja muude kaupade hinda. Nii jaanuaris kui veebruaris ulatus see 4,9 protsendini.

«Inflatsioon on nagu tiiger – kui ta valla pääseb, on teda raske puuri tagasi pista,» ütles ta.

Ajaloos on kiire hinnatõus Hiinas rahutusi vallandanud, eriti olukorras, kui see mõjutab sadu miljoneid farmereid ja töölisi.

Viimase kuu aja jooksul on internetis levima hakanud salapärased üleskutsed korraldada Hiina suurlinnades pühapäeviti «jalutamisproteste». Need on aga julgeolekujõudude suure mobiliseerimise tõttu vaibunud ning ühtki selget aktsiooni pole seni toimunud. Küll aga näitab politseinike ennetav kohaletoomine võimude muret võimalike demonstratsioonide pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles